SEGRE

MUNICIPIS INICIATIVES

Claret estrena l’agrobotiga, que obrirà durant tot l’any

Nucli de Torà en el qual només hi ha habitades dos cases permanentment || Amb sala i bar per a xarrades i conferències

Xavier Miramunt, promotor de la iniciativa - L’agrobotiga vendrà productes del territori, és a dir, de la Vall del Llobregós, i a més de plantes aromàtiques i condiments disposarà d’una sala bar per a tertúlies i conferències.

Xavier Miramunt, promotor de la iniciativa - L’agrobotiga vendrà productes del territori, és a dir, de la Vall del Llobregós, i a més de plantes aromàtiques i condiments disposarà d’una sala bar per a tertúlies i conferències.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Claret, nucli agregat de Torà, amb dos cases habitades permanentment, inaugurarà avui una agrobotiga amb productes del Llobregós que estarà oberta tot l’any. La iniciativa és de Xavier Miramunt, un jove de 25 anys que en fa dos que treballa en el projecte. De moment, ja té a Claret un Parc de les Olors amb plantes aromàtiques i també un gran hort ecològic que rega per degoteig, amb aigua de pluja mitjançant un curiós sistema dissenyat per a la conservació de l’aigua a l’interior d’un dipòsit estanc. L’agrobotiga s’ubica en un magatzem d’uns 120 metres quadrats, on posarà a la venda i organitzarà visites sobre plantes aromàtiques, d’ús curatiu, condiments gastronòmics, i també sabons, ungüents i licors d’elaboració pròpia. El local disposa d’una sala bar per a tertúlies i conferències.

A banda de la inauguració de l’agrobotiga, l’associació Territori de Masies organitza també avui un tast amb vins i formatges del Baix Solsonès i un sopar popular en el qual es recitaran diverses llegendes i rondalles.

El pròxim 1 d’octubre farà 26 anys que uns familiars de Xavier Miramunt, Maria Àngels Miramunt i Enric Badia, van obrir un restaurant a Claret, Can Solé Xic. Llavors la població tenia un únic veí octogenari, Pere Tarrés, que va morir aquell mateix any. L’obertura del restaurant va dinamitzar la petita localitat i els seus antics veïns van recuperar la desena d’habitatges, bé demolint els edificis i arreglant les finques, bé convertint-les en habitatges de segona residència. A part del restaurant, avui també casa rural, fa un any es va establir a la localitat una parella jove.

Claret està situat a 4 quilòmetres de la carretera de Torà a Ardèvol. Fins fa pocs anys l’accés es feia per un camí estret i ple de vegetació. Les actuacions dels antics veïns han convertit la localitat en una mostra que explica com era un petit llogaret antigament. Dóna la benvinguda a la població el magnífic temple preromànic de Santa Maria, que va recuperar fa anys l’Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà.

L’entitat celebra ara el seu quarantè aniversari i que va ser fundada per l’historiador local Jaume Coberó (1920-2004), a qui Torà va dedicar una de les seues places, i l’associació del Brut i la Bruta, dos dels seus gegants que són emblema de la localitat.

tracking