SEGRE

SUCCESSOS BALANÇ

Gairebé nou de cada deu estafes denunciades a Lleida són per fraus a internet

Els Mossos d’Esquadra han comptabilitzat més de 1.500 casos en els primers sis mesos de l’any a Ponent || L’extorsió sexual, els atacs informàtics a empreses i la compra ‘online’, principals estafes

Mòbils i altres articles recuperats pels Mossos de compres fraudulentes per internet.

Mòbils i altres articles recuperats pels Mossos de compres fraudulentes per internet.MOSSOS D’ESQUADRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Internet s’ha convertit en un món ple de possibilitats per als delinqüents i un escenari (gairebé) perfecte per a les estafes. De fet, gairebé nou de cada deu denuncicas per estafes conegudes pels Mossos d’Esquadra a les comarques de Ponent es cometen a través de la xarxa. En el primer semestre de l’any, la Policia catalana ha comptabilitzat un total de 1.575 denúncies per estafes a la província de Lleida, de les quals el 86% són estafes a través de plataformes virtuals. De tipus i n’hi ha per a tothom i tots els gustos, i cada dia sorgeixen fraus nous, per la qual cosa els Mossos insten la població a prendre precaucions a l’hora de navegar per internet.

Jordi Cortasa, agent de la Unitat Regional de Proximitat i d’Atenció al Ciutadà i coordinador de les tasques de prevenció dels Mossos, explica a SEGRE que aquest tipus de delinqüència es val de l’“enginyeria social” per poder captar les seues víctimes. “Utilitzen tècniques de manipulació perquè revelem informació sensible”, assegura. Entre les estafes més comunes, es troben aquelles que tenen a empreses com a víctimes, com les que consisteixen en una suplantació d’un proveïdor a través d’una trucada de telèfon o per email per aconseguir quantitats d’entre 5.000 i 8.000 euros. “En el cas de les empreses, són quantitats importants i el principal consell és la formació dels empleats per no compartir informació sensible i una doble autorització dels pagaments”, assegura Cortasa.

Els Mossos adverteixen que els delinqüents fan un seguiment de la víctima amb les dades a internet

Entre els particulars, les estafes a l’alça són l’extorsió sexual, amb una dotzena de casos a l’any a Lleida, i la del “soldat americà”, que enganya dones a través d’una relació amorosa falsa. També han augmentat els fraus en lloguers de pisos, amb més d’una dotzena de denúncies aquest any, i en préstecs de diners a través d’internet. Les targetes de crèdit i les compres online copen la majoria de les estafes. Com a prevenció, Cortasa insta a protegir els dispositius de virus, no utilitzar wifis públiques i canviar contrasenyes.

tracking