SEGRE

TURISME EQUIPAMENTS

Rellancen el projecte de restaurar el Carrilet de la vall Fosca per a turistes

Ferrocarrils s’implica amb nous estudis a petició de Pallars Actiu i la Torre de Capdella || Per determinar els costos d’aquesta iniciativa i la viabilitat econòmica

Un excursionista recorre el traçat del Carrilet de la vall Fosca.

Un excursionista recorre el traçat del Carrilet de la vall Fosca.JORDI PERÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de recuperar l’antic Carrilet de la vall Fosca com a tren turístic ha rebut un nou impuls. L’aportarà Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), que s’implicarà en aquesta iniciativa a petició de l’ajuntament de la Torre de Capdella i del consorci Pallars Actiu, que reuneix administracions locals i empreses del Jussà i del Sobirà. Així ho van corroborar tant fonts municipals com de FGC. Fonts de l’empresa pública van valorar que es tracta d’una proposta “interessant per al desenvolupament econòmic del territori”.

La col·laboració de Ferrocarrils s’haurà de concretar en nous estudis per tal de determinar el cost i la viabilitat econòmica de tornar a posar en marxa aquest antic tren de via estreta que, a començaments del segle XX, transportava personal i materials per a la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella. Inaugurat l’any 1911, el traçat de les vies mesura una mica més de sis quilòmetres, amb un desnivell total de més de 80 metres.

Ferrocarrils buscarà la implicació del territori a l’hora d’avaluar la viabilitat d’aquesta iniciativa

L’empresa pública de la Generalitat buscarà la implicació de les diferents administracions a la redacció d’aquests estudis. Si corroboren que la posada en servei del Carrilet és viable des del punt de vista econòmic, el següent pas serà determinar de forma conjunta quin haurà de ser el model de gestió d’aquesta infraestructura. No és la primera vegada que FGC participa en un projecte d’aquestes característiques: actualment gestiona el tren del Ciment de Berguedà i fa servir com a ferrocarril turístic el que va ser un mitjà per transportar ciment.

Actualment, el traçat de les vies del Carrilet és una ruta per a senderistes. Així mateix, l’ajuntament explota durant els mesos d’estiu el telefèric d’Estany Gento, propietat d’Endesa i que es va construir amb una missió similar a la del Carrilet: transportar materials i personal per a la construcció de les preses i conduccions que conformen la central reversible de Sallente-Estany Gento.

Turisme i FGC uneixen forces per promocionar la marca Pirineus L’Agència Catalana de Turisme (ACT) i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) treballaran de manera coordinada per promoure la marca Pirineus. Amb el nou conveni de col·laboració entre aquestes dos entitats, FGC passarà a promocionar tot el territori i els recursos turístics des d’una visió transversal, de manera que s’alinearà amb l’estratègia del programa Pirineus i, per tant, compartirà objectius amb les seues parts integrants. El programa Pirineus posa en relleu tota la diversitat de l’oferta turística del Pirineu català. L’objectiu és consolidar les onze comarques del Pirineu com a destinació turística única i transversal als mercats emissors de proximitat mitjançant una promoció específica i amb l’objectiu d’eliminar la demanda estacional al llarg de l’any.

tracking