SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Aran comptarà amb un espai pioner al Pirineu per criar i rehabilitar cadells d'ós orfes

Un recinte on alimentar les cries sense que vegin els cuidadors fins que creixin prou per alliberar-les || Per evitar que s’habituïn a les persones i poder tornar-les a la muntanya sense perill

La zona on està previst instal·lar el recinte per rehabilitar cadells d’ós orfes.

La zona on està previst instal·lar el recinte per rehabilitar cadells d’ós orfes.CGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aran acollirà una instal·lació pionera al Pirineu dedicada a criar cadells d’ós orfes, que s’hagin trobat sense la mare quan encara no poden valer-se per si mateixos. El Conselh Generau ha elaborat el projecte per a aquest recinte que s’instal·larà a Bossòst, en terrenys pròxims al centre de visualització de fauna d’Aran Park. L’objectiu és garantir la supervivència d’aquestes cries i, alhora, evitar que s’habituïn a la presència humana. Només d’aquesta manera és possible que conservin el caràcter salvatge i puguin reintroduir-les al medi natural quan creixin prou com per procurar-se el seu propi aliment. En els últims anys, hi ha hagut diversos intents de tornar cadells perduts a les muntanyes als dos costats de la frontera, i en alguns casos els animals han mort.

El projecte per a aquest centre de rehabilitació s’emmarca en el programa Piroslife finançat per la Unió Europea (UE). Des del punt de vista de les obres, consta únicament d’un camp clos i un gran contenidor de transport de mercaderies. El cost s’estima en 74.831 euros, segons indica la memòria valorada que ha elaborat el Conselh Generau. Malgrat aquesta aparent simplicitat, haurà de fer possible una tasca complicada: alimentar les cries d’ós amb el mínim contacte humà possible, sense que puguin veure els cuidadors, en un entorn aïllat dels sorolls i les olors de persones. Aquest projecte es va redactar a començaments d’any, mentre CDA encara era al capdavant del govern del Conselh Generau. Després de les eleccions del 26-M i el relleu a l’administració aranesa, correspondrà a l’actual govern d’Unitat d’Aran (UA) executar les obres.

Aquesta iniciativa inèdita als dos costats de la frontera s’emmarca en el programa Piroslife que finança la UE

Per ara, no hi ha cap instal·lació d’aquesta mena en el conjunt del Pirineu, ni al vessant de la península Ibèrica ni tampoc al francès. De la mateixa manera, tampoc n’hi ha actualment a la serralada Cantàbrica, on preparen un projecte similar al de la Val d’aran. Així ho van explicar ahir fonts de la Fundación Oso Pardo, entitat sòcia del programa Piroslife. El president, Guillermo Palomero, va assenyalar que “seria recomanable que aquesta instal·lació servís als diferents territoris que comparteixen la població d’óssos pirinenca”.

S’ha de recordar que l’administració aranesa va haver d’improvisar una instal·lació similar el 2014, arran de la troballa al poble d’Aubèrt d’un cadell d’ós perdut. Se la va batejar com a Aubèrta i va morir abans de poder alliberar-la.

tracking