SEGRE

TRIBUNALS JUDICI

Dos anys de presó per abocar 20.000 litres de purins al canal d'Urgell

L’Audiència condemna tant l’amo com al ramader d’una granja d’Arbeca || El vessament va afectar l’aigua de boca i hauran d’abonar 6.921 € als regants

El judici es va celebrar el 30 de maig passat a l’Audiència de Lleida.

El judici es va celebrar el 30 de maig passat a l’Audiència de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha imposat sengles condemnes de dos anys de presó a David S.S. i Ramón S.P. per ser els responsables de l’abocament de 20.000 litres de purins al canal d’Urgell que va afectar més de 20.600 metres de cúbics d’aigua destinada al consum de boca d’Arbeca. Els condemnats són el propietari de la granja i el ramader que s’encarregava dels porcs, i el tribunal considera que són autors d’un delicte contra el medi ambient. A més de la pena de presó, han estat multats amb 18.800 euros, no podran realitzar cap activitat ramadera durant un any i hauran d’indemnitzar amb 6.921,63 euros la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell. En canvi, l’Audiència absol el responsable de l’empresa integradora. La sentència no és ferma i es pot recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L’abocament, de 20.000 litres d’excrements, es va produir la matinada del 29 de setembre del 2015 quan els purins van sortir de forma incontrolada d’una nau on estaven emmagatzemats de forma il·legal. La granja no tenia llicència i era per a un màxim de 810 porcs d’engreix, però en realitat, segons la Fiscalia, n’acollia 1.400. El propietari de la granja i el ramader que s’encarregava de gestionar l’explotació es van acusar mútuament en el judici. El tribunal considera que tant un com l’altre van ser els responsables directes de l’abocament al quedar acreditat que tenien un acord respecte a l’explotació i que sabien que estaven cometent irregularitats. En canvi, absol el responsable de l’empresa integradora perquè no va tenir cap tipus de relació amb els fets.

El vessament va contaminar 20.600 litres cúbics d’aigua destinats al consum de boca a Arbeca

Quant a l’afectació de l’abocament, un membre de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell va explicar que van haver d’actuar d’urgència i buidar un total de 20.654 metres cúbics d’aigua, que estava en aquell moment emmagatzemada per a consum humà a Arbeca, ja que no era temporada de reg i el canal s’utilitza com a embassament.

Per la seua part, un tècnic de l’ajuntament va afegir que va afectar l’aigua que té el poble per a tres setmanes i que va observar els purins dins del canal. L’arquitecte municipal va assegurar que els responsables de la instal·lació no van fer els controls necessaris abans del vessament, provocat per la ruptura de la tapa d’un dipòsit.

tracking