SEGRE

SUCCESSOS EXPLOSIUS

Dos boletaires troben una granada i la porten a la cistella durant 3 quilòmetres a l'Alt Urgell

Dos boletaires la van descobrir a Sant Joan de l’Erm i la van traslladar en una cistella fins al costat d’un refugi || Els Tedax dels Mossos la van detonar al lloc

Els Tedax van delimitar la zona i van obligar els que eren al refugi a allunyar-se del lloc.

Els Tedax van delimitar la zona i van obligar els que eren al refugi a allunyar-se del lloc.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tècnics especialistes en desactivació d’artefactes explosius (Tedax) dels Mossos d’Esquadra van fer fer detonar a última hora de la tarda d’ahir una granada de mà que va localitzar una parella de boletaires a Sant Joan de l’Erm, a l’Alt Urgell. Troballes d’aquest tipus són habituals en comarques de muntanya però l’acció d’ahir va sorprendre la policia catalana al conèixer que la parella va trobar l’artefacte en plena muntanya, en una zona coneguda com el coll de l’Eix, al costat de la casa forestal de Pallerols, on passaven el dia buscant bolets, i el posés a la cistella dels bolets i portés a sobre fins al refugi de la Basseta, a les pistes d’esquí nòrdic, per un recorregut d’uns tres quilòmetres per una pista forestal. Per fortuna, la imprudència va quedar en una anècdota.

Els efectius del Tedax van assegurar que mai abans havien actuat en una acció similar, que van qualificar de “summament perillosa”. Abans d’avisar la policia, la mateixa parella va enterrar la granada sota un pi dels voltants del refugi a l’espera de l’arribada dels especialistes que, posteriorment, van fer detonar l’artefacte. La policia va delimitar la zona i va obligar les persones que eren al refugi a allunyar-se de la zona durant les maniobres per fer explotar la granada.

Els Tedax, sorpresos, van afirmar que la parella va fer una cosa “summament perillosa”

Els Mossos recorden que aquests artefactes són molt perillosos i que, en cas de trobar-ne un, no s’han ni de tocar ni agafar, ja que pot explotar. També recomanen allunyar-se del lloc i avisar el 112. La policia catalana recorda que a Catalunya apareixen cada any una mitjana de 1.000 artefactes que no han explotat utilitzats a la Guerra Civil i calcula que es necessitarien entre 20 i 25 anys més per localitzar-los tots. La unitat dels Tedax ja ha recollit 200 artefactes de la Guerra Civil a Lleida en el que va d’any.

Els Tedax van delimitar la zona i van obligar els que eren al refugi a allunyar-se del lloc.

Els Tedax van delimitar la zona i van obligar els que eren al refugi a allunyar-se del lloc.C. SANS

tracking