SEGRE

La campanya boletaire espera més pluges

Les poques precipitacions tot just han permès aflorar algun cep o algun rovelló encara que els experts esperen que la temporada millori amb un octubre humit

Turistes al Parc Nacional d’Aigüestortes a la zona del llac de Sant Maurici el 15 d’agost passat.

Turistes al Parc Nacional d’Aigüestortes a la zona del llac de Sant Maurici el 15 d’agost passat.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La temporada de bolets amb prou feines ha començat aquest final d’estiu per la falta de pluges acumulades des del juny. Les últimes registrades al Pirineu (sobretot la setmana del 19 d’agost, amb 69 litres per metre quadrat un dia al Pont de Suert, 80 litres en dos dies a Sort o 100 litres a Llavorsí i Espot el dia 20) han permès aflorar alguns rovellons i ceps però de forma escassa i molt allunyada de les xifres de l’any passat, quan les pluges van disparar la producció fins a registres no assolits des del 2014.

Juan Martínez i Eduardo Collado, experts micòlegs del Centre Tecnològic Forestal del Solsonès i la Universitat de Lleida, assenyalen que les pluges han estat aquest estiu molt localitzades i hi ha llocs típicament boletaires que no han vist encara cap producció. El Solsonès i la Cerdanya ho exemplifiquen.

En canvi, a l’Alt Urgell s’han començat a veure alguns camagrocs i a la Ribagorça han aflorat els primers ceps i rovellons, encara que tímidament. Malgrat el mal inici, la temporada podria animar-se aquesta pròxima tardor, ja que les prediccions apunten a un mes d’octubre plujós, assenyalen els experts. Elisabet Campi, de Natura acn Bolets, empresa de l’Alt Urgell especialitzada en bolets, considera que “encara no és tard, per la qual cosa seria molt prematur augurar una mala temporada”. Va afegir que “els bolets esperen més tempestes de tarda i una baixada de temperatures” per començar a aflorar.

“Primavera nefasta”

Campi va recordar que la campanya de bolets de primavera “va ser nefasta” com a conseqüència de les temperatures baixes. “Va faltar temperatura perquè sortissin bolets”, va dir, i va afegir que ara, després d’algunes tempestes de tarda, “continua fent massa calor”, de manera que “si surt algun rovelló no estarà en condicions”, va concloure, informa C. Sans.

tracking