SEGRE

ESQUÍ ESTACIONS

Liquiden la filial de Nozar que gestionava els hotels de Boí Taüll i el resort surt a subhasta

Les reserves per pernoctar durant la temporada d’esquí encara no s’han obert || La dissolució de Promocions Turístiques de la Vall pot afectar més de 40 empleats d’establiments del Pla de l’Ermita

Imatge d’arxiu del Pla de l’Ermita, on hi ha els hotels vinculats a Boí Taüll.

Imatge d’arxiu del Pla de l’Ermita, on hi ha els hotels vinculats a Boí Taüll.JOSEP DE MONER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Promocions Turístiques de la Vall, empresa que ha gestionat fins ara la majoria dels allotjaments del Pla de l’Ermita, està en liquidació i l’administrador concursal preveu treure’n a subhasta els actius al resort de Boí Taüll a partir d’aquest mes. Així ho van confirmar ahir fonts pròximes a l’operació, i l’ajuntament de la Vall de Boí ha iniciat reunions amb totes les parts implicades per seguir de prop el procés. D’altra banda, les reserves per a estades a l’estació de l’Alta Ribagorça durant la pròxima temporada d’esquí estan encara en suspens. En anys anteriors, la campanya comercial per omplir els hotels a l’hivern va començar el mes d’agost.

El jutjat del mercantil número 5 de Barcelona ha declarat dissolta aquesta societat, filial del grup immobiliari Nozar i antiga propietària de Boí Taüll. A finals del 2014, quan les pistes van passar a mans de la Generalitat, es va convertir en arrendatària del complex fins al 2018, quan va rescindir el contracte. Va quedar al capdavant de la major part del resort i el Govern va gestionar el domini esquiable de forma directa.

Els actius de Promocions Turístiques de la Vall inclouen un contracte d’arrendament de l’hotel Taüll, propietat d’un tercer; la titularitat del Romànic i l’aparthotel La Solana; i sòl urbanitzable a la zona del Pla de l’Ermita. També és propietària d’equipaments comuns del resort, com un local i una piscina a l’aire lliure. El futur d’aquestes instal·lacions espera un pla de liquidació, elaborat ja per l’administrador concursal i que haurà de validar el jutjat mercantil per poder convocar la subhasta.

Els establiments hotelers i de restauració gestionats fins ara per Promocions Turístiques de la Vall sumen centenars de places i ocupen 46 persones. El resultat de la liquidació determinarà també si els contractes laborals se subroguen, tal com va succeir amb el personal de pistes de l’estació al passar a mans de la Generalitat. L’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera (ERC), va recalcar que, encara que l’estació i el resort estiguin en mans de diferents gestors, “han de funcionar de forma coordinada, ja que una cosa no té sentit sense l’altra”.

les claus

  • La filial i l’empresa matriu. Promocions Turístiques de la Vall, antiga propietària de Boí Taüll, va ser adquirida a començaments de la dècada passada pel grup immobiliari Nozar, que va impulsar millores al resort del Pla de l’Ermita. L’empresa matriu va iniciar el 2009 un concurs que va acabar sense acord amb els creditors i litiga des de llavors per evitar la liquidació. La filial, per la seua part, va superar un primer concurs el 2012 i va cedir l’estació a la Generalitat en paga per deutes amb l’ICF el 2014, però va seguir gestionant-les com a arrendatari fins a la temporada d’esquí 2017-2018.
  • Pistes de la Generalitat. Promocions Turístiques de la Vall va renunciar a la gestió de Boí Taüll a les portes de la temporada d’esquí 2018-2019, i la Generalitat va assumir la gestió a través de l’empresa pública Actius de Muntanya. Es preveu que, a partir de l’hivern, la gestió passi a mans de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), titular a Lleida de les estacions de Port Ainé i Espot Esquí. El canvi encara no s’ha materialitzat.
  • Béns a l’espera de subhasta. Inclouen des de béns propietat de l’empresa al Pla de l’Ermita fins a contractes d’arrendament d’immobles que eren propietat de tercers.
  • Resort en mans de la filial. Quan la Generalitat va assumir les pistes, el resort i la majoria d’hotels va quedar en mans de la filial de Nozar. El grup Yoy es va quedar l’hotel Boí Taüll Resort. 
  • Liquidació. El jutjat del mercantil número 5 de Barcelona ha dissolt Promocions Turístiques de la Vall  i l’administrador concursal ja ha plantejat un pla de liquidació 
tracking