SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Aran qüestiona les mesures d'aversió contra l'ós

Quart atac ahir en dos setmanes a una altra euga de 20 mesos a Vielha atribuït a Cachou || El Conselh insisteix en l’extracció

El cadàver de l’última euga trobada a la zona de Salient.

El cadàver de l’última euga trobada a la zona de Salient.CONSELH GENERAU D’ARAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ós Cachou va atacar de nou una euga de 20 mesos la matinada passada al municipi de Vielha, a Salient. Amb el d’ahir ja són quatre els atacs a equins atribuïts a aquest exemplar des del 4 de setembre passat. Aquests últims van servir ahir per activar la segona fase del protocol per intentar revertir el comportament “anòmal i depredador” de Cachou, segons van confirmar fonts del departament de Territori i Sostenibilitat del Govern. En la segona fase es reforcen les mesures aversives i en la tercera, si el grup de treball ho considera necessari, es passa a la captura i retirada del medi. No obstant, el conseller de Territori i Gestió Ambiental d’Aran, Francisco Bruna, va mostrar “impotència davant dels últims atacs” i va apuntar que els protocols a seguir “estan molt allunyats de la realitat dels ramaders d’Aran”, va dir.

“Les mesures que contempla aquest protocol [aplicat fins ara només a Goiat] per a óssos problemàtics és una fórmula que pot funcionar amb un altre bestiar però no amb l’equí”, va afirmar Bruna. La prevenció sobre bestiar equí és molt difícil, ja que no és viable agrupar-lo i protegir-lo a la nit com s’aconsegueix amb l’oví. A més, els moviments nocturns dels óssos són imprevisibles i el desfasament de la recepció del senyal del collar GPS fa molt difícil la protecció efectiva del bestiar.

La prevenció sobre el bestiar equí és difícil al no poder agrupar-lo de nit com l’oví

Per la seua part, el responsable de Medi Ambient del Conselh Generau, Iván Afonso, va posar en dubte que les esmentades mesures hagin estat efectives per canviar el comportament de Goiat “amb un gran potencial de ser conflictius”. Segons Afonso, Cachou ha superat el límit d’atac que permet aplicar mesures aversives que si no funcionen podrien portar a l’extracció del medi. El síndic d’Aran, Paco Boya, va insistir ahir en la necessitat de capturar l’ós i retirar-lo del Pirineu. Va sol·licitar una reunió d’urgència del grup de treball per avaluar la situació d’aquests depredadors (Cachou i Goiat), que presenten “comportaments estranys, anòmals i molt difícils de preveure”, va dir.

tracking