SEGRE

ADMINISTRACIÓ ENTITATS MUNICIPALS DESCENTRALITZADES

Àreu i Asnurri, sense alcalde als quatre mesos de les eleccions però podrien votar-lo el 10-N

A l’EMD d’Alins demanaran a la junta electoral aprofitar la convocatòria d’eleccions generals || Aquesta situació ha motivat la pèrdua d’ajuts a l’agregat de l’Alt Urgell, que tem pel PUOSC

Imatge d’una vista del poble d’Asnurri, a les Valls de Valira.

Imatge d’una vista del poble d’Asnurri, a les Valls de Valira.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’EMD d’Àreu, al municipi d’Alins, i la d’Asnurri, a les Valls de Valira, segueixen sense alcalde pedani quatre mesos després de les eleccions municipals del maig. En el cas d’Asnurri, la direcció general d’Administració Local de la Generalitat va instar el consell de l’Alt Urgell a designar una tercera vocal de l’ajuntament pedani per formar la junta veïnal de l’EMD i votar qui serà l’alcaldessa pedània de l’entitat municipal descentralitzada. El president del con-sell de l’Alt Urgell, Miquel Sala, va confirmar ahir que s’ha acreditat a aquesta tercera vocal i s’ha enviat l’acta a la junta electoral perquè pugui obtenir la seua credencial. A Asnurri, l’alcaldessa pedània, Roser Salvador, va dimitir al cap de poc de ser reelegida al capdavant d’una llista independent. Ara, les tres vocals de la junta veïnal han de votar la nova alcaldessa, va explicar l’alcalde de les Valls de Valira, Ricard Mateu, que no va voler avançar el nom d’aquesta tercera vocal fins a tenir la credencial. El govern d’ERC a les Valls de Valira va escollir Maria Sinfreu i Leonor Arajol com les dos vocals per formar la junta i finalment el consell ha nomenat una tercera persona, que no està vinculada a cap partit polític, per desbloquejar la situació i nomenar president.

Per la seua part, l’EMD d’Àreu sol·licitarà a la junta electoral votar el nou alcalde pedani coincidint amb les eleccions generals del 10 de novembre, que va anunciar el president en funcions del Govern, Pedro Sánchez (vegeu la pàgina 16). En aquest cas, l’entitat va iniciar el mandat sota la tutela de l’ajuntament d’Alins, que exerceix com a gestor fins que la junta electoral convoqui noves eleccions al no presentar-se candidatura per presidir d’entitat. Fonts del consistori van explicar que de moment encara no tenen coneixement de cap candidat.

L’entitat de les Valls de Valira ha perdut ajuts per a la gestió forestal per no tenir alcalde pedani

La situació de bloqueig que viuen les dos entitats ha provocat en el cas de l’Asnurri la pèrdua de subvencions en matèria de gestió forestal sostenible dins del programa de desenvolupament rural, al no estar constituïda l’EMD. L’alcalde va mostrar la seua preocupació per la possible pèrdua de futurs ajuts del PUOSC, si la situació s’allarga més temps, ja que la nova convocatòria d’ajuts acaba el 30 d’octubre. A Àreu, de moment no ha perillat cap subvenció i és l’alcalde d’Alins, Manel Pérez, que exerceix com a alcalde pedani en funcions.

Fre a la creació de noves EMD, de les quals Lleida compta amb 54 Actualment a les comarques de Lleida hi ha 54 entitats municipals descentralitzades (EMD) i només dos segueixen encara sense tenir pedani o president de l’entitat. L’última a crear-se va ser la de Baldomar, a Artesa de Segre, el 2013. Altres poblacions com Sant Llorenç de Montgai també van iniciar els tràmits per ser una EMD i emancipar-se de Camarasa i Roní, de Rialp. A Ivars d’Urgell també el nucli agregat de Vallverd va iniciar l’any 2013 el procés per convertir-se en entitat municipal descentralitzada. Tanmateix, la llei de governs locals va frenar aquestes peticions dels pobles pedanis. La Generalitat va condicionar en el seu moment la creació de més entitats si se’n demostrava la viabilitat econòmica i que complissin el marc jurídic de la nova llei que regulava i donava resposta a aquests nuclis amb una definició de competències, serveis i finançament que fossin independents.

tracking