SEGRE

Cinquè atac de l'ós Cachou a bestiar equí a la Val d'Aran

Ha matat una euga adulta a Mont, al municipi de Vielha e Mijaran

El cos de l'euga ha aparegut a Mont, al municipi de Vielha e Mijaran.

Cinquè atac l'ós Cachou a bestiar equí a la Val d'Aran en dos setmanes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'ós Cachou ha atacat de nou bestiar equí a la Val d'Aran. El cos d'una euga adulta morta per l'ós ha estat trobat aquest matí a Mont, al municipi de Vielha e Mijaran. Amb aquest ja són cinc els atacs comptabilitzats a bestiar equí produïts per Cachou des del passat 4 de setembre.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, que ha confirmat l'atac de Cachou avançat per SEGRE, ha dit que la preocupació és "gran" per la "forta" depredació de l'animal i el seu caràcter "problemàtic". El director general ha explicat que actualment s'està en fase 2 del protocol i seran els tècnics els que dictaminin si s'ha de passar a fase tres i retirar-lo del medi. Miralles ha afirmat que "s'ha d'admetre que és un ós problemàtic" i ha afegit que s'ha de tenir en compte ''la possibilitat d'extreure'l del medi". Segons Miralles, caldrà de veure l'evolució de l'animal els pròxims dies i haurà de ser l'equip de tècnics que dictaminin que fer.

El programa Piroslife s'encarrega de la gestió d'una espècie que és l'ós bru i no solament d'un exemplar com és Cachou o Goiat. Si els tècnics acaben determinant que Cachou s'ha d'extreure del medi, "no ens tremolarà la mà", ha sentenciat Ferran Miralles.

Davant les crítiques del Conselh Generau al protocol, Miralles ha dit que està en el primer any d'aplicació i ha afegit que si es demostra que no és efectiu "es pot modificar".

De la reunió que hi haurà a Madrid el dia 8 d'octubre entre representants de totes les administracions, Miralles ha dit que servirà per posar en comú informació. La reunió però, s'espera que sigui "política" i per tant no es preveu que en surti cap decisió del futur de Cachou perquè aquesta està en mans dels tècnics.

Simposi sobre experiències europees amb grans depredadors

Centenars d'especialistes i tècnics es donen cita des d'aquest dijous i fins dissabte 21 de setembre a Son, al Pallars Sobirà, per debatre i compartir experiències sobre prevenció de danys per grans depredadors i la presència de grans carnívors en zones de muntanya. D'una banda, la Generalitat i la resta de socis del projecte PirosLife organitzen aquest dijous el Simposi sobre experiències europees en sistemes de prevenció de danys per grans depredadors, i, d'altra banda, divendres i dissabte, les Jornades tècnic-científiques sobre el retorn dels grans carnívors a zones de muntanya.

En total, les trobades compten amb més de 200 inscrits de diversos àmbits com l'universitari, centres de recerca, administracions, entitats i particulars i representants de sectors implicats de Catalunya, França, Itàlia, Eslovènia, Polònia, Aragó, Navarra, Cantàbria, Astúries, Galícia, i Castella i Lleó.

A més d’experiències i vivències de ramaders en zona d'ós, el simposi serveix per posar sobre la taula diversos sistemes de suport a la prevenció de danys realitzats per diferents administracions. Concretament, a Catalunya, Itàlia, França i Castella i Lleó. També per comparar diverses tipologies de danys i costos i conèixer mètodes innovadors per una prevenció sostenible davant la fauna salvatge. Finalment, es compartiran diverses experiències amb gossos de protecció de ramats com a eina bàsica de suport per a la prevenció de danys, als Alps marítims italians, Pirineu francès i Pirineu català.

Des de la Generalitat es vol posar de relleu les accions i resultats en matèria de prevenció desenvolupats a Catalunya dins el projecte PirosLife i compartir-los amb altres experiències i models realitzats en altres regions i països, amb l'objectiu de millorar els coneixements i les metodologies per minimitzar els danys i poder garantir la cohabitació entre ramaderia extensiva i els grans carnívors.

En aquest sentit, es vol incidir en què la coexistència entre l'ós bru i la ramaderia extensiva i l'apicultura de muntanya passa per implementar mesures efectives de prevenció contra els atacs d'ós. Durant els anys del PirosLife, ha quedat demostrat que quan s'apliquen les mesures preventives en la seva totalitat, els danys provocats pels óssos descendeixen significativament.

tracking