SEGRE

MUNICIPIS PROMOCIÓ

Fins a 69 municipis de 4 comarques s'uneixen per potenciar la pedra seca

Com a element de promoció i consolidació del territori i dinamitzador ocupacional

Un operari treballant en una pedrera de Vinaixa.

Un operari treballant en una pedrera de Vinaixa.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 69 municipis de les comarques del Segrià, les Garrigues, el Pla i l’Urgell participen en el projecte per potenciar la pedra seca com a recurs territorial generador d’activitat econòmica ocupacional, és a dir, que sigui capaç de crear ocupació. En la iniciativa, que impulsa el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), es treballa des del mes de gener passat per definir totes les possibilitats que ofereixen tots els sectors, des de l’industrial, amb l’explotació de les pedreres, el de la construcció, empresarial, artístic, turístic, educatiu o esportiu, entre altres. Un dels objectius és posar de relleu tots els elements arquitectònics i paisatgístics del territori (vegeu el desglossament).

Segons Ramon Arbós, un dels tècnics del consell de les Garrigues encarregats de desenvolupar aquest projecte i també alcalde de Tarrés, entre les iniciatives que s’han dut a terme destaquen les visites a l’Institut Mollerussa, que imparteix un grau mitjà de tècnic en pedra natural per a la seua promoció com a orientació formativa; i seminaris i tutories per donar impuls a nous projectes econòmics o la reorientació d’iniciatives que ja existeixen. D’altra banda, la Universitat de Lleida ha elaborat els documents jurídics que permetran poder crear una entitat supramunicipal de les quatre comarques per a la promoció conjunta de la pedra seca, així com el que es remetrà a tots els ajuntaments perquè corroborin la seua participació. També s’han fet diagnosis als sectors vinculats a aquest recurs per abordar les actuacions de futur que fructificaran en la definició de rutes relacionades, per exemple, amb l’esport, com és el cas de la pràctica de l’escalada en bloc, en què se superen blocs de pedra sense cap tipus d’arnès i que ja es practica a l’Albagés, Castelldans, Cervià o el Cogul.

Iniciatives que van des de les rutes turístiques a l’activitat industrial

En aquestes quatre comarques la pedra seca és un element primordial, sobretot pel seu valor històric i paisatgístic. Forma part de cabanes de volta, balmes i jaciments com el dels Vilars o el Cogul; defineix els centres històrics de moltes poblacions com és el cas de Guimerà, o bé d’edificacions, castells i pedreres d’on surt la matèria primera per a la construcció de monuments tan emblemàtics com la Sagrada Família de Barcelona.

tracking