SEGRE

FAUNA SALVATGE

Cinquè atac de Cachou aquest mes i Aran demana que se'l capturi ja

Una altra euga morta, el Conselh aplica mesures d’aversió sense èxit i ramaders amenacen de “prendre mesures” || La Generalitat insisteix que valorarà retirar-lo

Les restes de l’euga morta en el nou atac de Cachou.

Les restes de l’euga morta en el nou atac de Cachou.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou atac de l’ós Cachou es va saldar ahir amb una altra euga morta a Mont (Vielha), on aquest animal ha protagonitzat ja quatre predacions més en el que va de mes. Aquesta última ha esgotat la paciència tant del Conselh d’Aran com dels ramaders de la Val, que han reclamat la retirada “immediata” d’aquest exemplar, sense prolongar més el protocol que preveu mesures d’aversió per provar de corregir-ne la conducta.

Cachou, nascut el 2015, és fill del mascle eslovè Balou i de Plume, nascuda al Pirineu i descendent de Pyros. El collar GPS que porta des del maig facilita verificar els seus atacs. Els cinc d’aquest mes suposen cinc eugues i poltres morts, als quals se sumen cabres i danys a ruscos aquest estiu. Aquesta concentració d’atacs supera la de Goiat, l’altre exemplar que el Conselh i els ramaders demanen retirar del Pirineu.

L’administració aranesa va revelar que l’últim atac va succeir mentre intentaven foragitar Cachou, tal com estableix el protocol. Davant del fracàs de les mesures dissuasives, el síndic d’Aran, Paco Boya, va exigir l’“extracció immediata” d’aquest plantígrad. El president de l’associació de criadors de cavalls d’Aran, Marc Cuny, va advertir que “si l’administració no pren mesures, haurem de fer-ho nosaltres”, i també el sindicat UP va demanar “capturar i retirar immediatament” Cachou.

El director general de Medi Natural de la Generalitat, Ferran Miralles, va dir que “cal admetre que és un ós problemàtic” i va insistir que cal considerar “la possibilitat d’extreure’l” del Pirineu, si bé tècnics de les diferents administracions ho han de valorar. Miralles va fer aquestes declaracions a Son, en una trobada sobre grans depredadors que va reunir nombrosos especialistes.

tracking