SEGRE

FIRES PROJECTES

Productors de figa coll de dama d'Alguaire avalen el segell IGP

Esperen obtenir la certificació després d’aparcar la DO al ser més restrictiva || El certamen biennal obre les portes amb uns seixanta estands i durarà fins avui

El certamen s’allargarà avui amb actes lúdics i festius i la degustació de figues.

El certamen s’allargarà avui amb actes lúdics i festius i la degustació de figues.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors d’Alguaire de figa coll de dama van avalar ahir en l’obertura de la fira biennal que promociona aquest fruit el procés per aconseguir una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a la seua figa i ajornar l’obtenció de la Denominació d’Origen (DO) pròpia al ser més restrictius els requisits. Els productors ultimen la seua proposta amb l’assessorament del departament d’Agricultura i esperen disposar d’aquesta distinció l’any 2020 vinent. L’alcalde d’Alguaire, Antoni Perera, va explicar que aquest segell també inclou els productors d’altres pobles veïns del Segrià, com Rosselló, Benavent o Almenar, entre altres. El certamen, que es prolongarà fins avui, inclou 30 estands al pavelló d’Alguaire i una altra trentena al recinte exterior. L’alcalde, Antoni Perera, va apuntar que Alguaire va recuperar fa tres dècades el valor comercial de la figa i des d’aleshores els productors s’han anat especialitzant. Entre els diferents pobles del Segrià hi hauria registrades prop de 400 hectàrees de figueres i les plantacions estan augmentat pel descens de plantacions de fruita de pinyol. Un dels productors d’Alguaire, Emili Lladonosa, va explicar que la distinció IGP ofereix més marges als qui la produeixen i suposa disposar d’un valor afegit en un producte d’alta qualitat. La principal diferència entre aquests dos segells és que per tenir una DO la producció, transformació i elaboració del producte s’ha de dur a terme a la zona geogràfica de la marca, mentre que per a l’IGP només un d’aquestes tres fases s’ha de dur a terme en l’espai que estableix el segell de reconeixement, va explicar Lladonosa. Alguaire és líder en producció de figues a Catalunya, amb una trentena de productors que exporten el 70 per cent de les collites a diferents països europeus. El preu per al consumidor estaria sobre els 3 euros el quilo i 1,5 de mitjana que rep l’agricultor.

Vilagrassa

La inauguració d’una exposició d’un conjunt d’obres de diferents disciplines artístiques de cinc veïns d’Anglesola va donar el tret de sortida ahir a la 16 edició de la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa, que se celebrarà fins avui amb nombroses propostes lúdiques i culturals. Anglesola és el municipi convidat en aquesta edició i l’Oficina de Turisme acull des d’ahir una mostra de pintura, maquetes, escultures i sabates personalitzades d’Anna Casteràs, Alfons Aiguadé, Miquel Vidal, Modesto Podall i Olga Valls.

A la inauguració, l’alcalde de Vilagrassa, Jordi Serés, va destacar que aquest acte d’agermanament serveix per “atansar Vilagrassa als altres pobles de l’Urgell i fer alhora nosaltres d’altaveu dels seus veïns”. Per la seua part, l’alcaldessa d’Anglesola, Carme Miró, va posar de relleu “l’esforç de Vilagrassa per organitzar la Fira de l’Ametlla, un referent”. La jornada va comptar amb la plantada d’un ametller i va acabar amb un concert de música antiga a l’església de Santa Maria.

El certamen s’allargarà avui amb actes lúdics i festius i la degustació de figues.

El certamen s’allargarà avui amb actes lúdics i festius i la degustació de figues.MAGDALENA ALTISENT

tracking