SEGRE

El Comú denuncia que alcaldes de JxCat a la Diputació de Lleida es van atorgar adjudicacions directes

El grup ha detectat que aquesta pràctica es va produir quinze dies abans de la investidura del republicà Joan Talarn com a president

Rosa Maria Perelló, nova alcaldessa de la Diputació de Lleida.

Rosa Maria Perelló, proclamada nova presidenta de la Diputació de LleidaDiputació de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alcaldes de JxCat que formaven part de la Junta de Govern de la Diputació de Lleida el passat mandat van atorgar als seus ajuntaments i a altres municipis governats pel partit prop d'1 milió d'euros en ajuts directes quinze dies abans de la investidura de l'actual president, el republicà Joan Talarn. Així ho ha denunciat aquest dilluns el grup del Comú de Lleida, després d'haver rebut les actes de les passades juntes de govern ja que se n'ha de donar compte al Ple ordinari que tindrà lloc dimarts. La diputada del Comú Elena Ferre portarà aquesta situació a la sessió i demanarà explicacions per justificar el criteri "d'extraordinarietat" d'aquests ajuts. Els ajuts en qüestió són a Aitona, Torrefarrera, Benavent de Segrià i Artesa de Lleida i es van atorgar mentre s'estaven ultimant les negociacions amb ERC per tancar el pacte de govern actual amb JxCat a la Diputació.

Les Juntes de Govern on el Comú de Lleida ha detectat aquest atorgament d'ajuts directes per part d'alcaldes de JxCat que en formaven part són les de l'1 de juliol i l'extraordinària del 4 de juliol, ambdós presidides per l'aleshores alcaldessa de Tàrrega i presidenta de l'ens, Rosa Maria Perelló, que va assumir el càrrec uns mesos abans en substitució de Joan Reñé.

Les Juntes de Govern se celebren una vegada a la setmana i per tant la del 4 de juliol tenia caràcter extraordinari, l'única d'aquestes característiques durant tot el mandat.

Les actes d'aquestes Juntes de Govern han estat enviades a tots els grups ja que el de dimarts serà el primer Ple ordinari de la legislatura i se'ls ha de donar tràmit. És en aquest punt que la diputada del Comú de Lleida té previst demanar la paraula per preguntar per aquesta pràctica, la seva legalitat i també els motius del seu caràcter extraordinari pel que fa a la sessió de la junta del 4 de juliol, ja que només hi ha informació objectiva dels ajuts a l'acta. La xifra que es va destinar a ajuts directes als quatre municipis entre les dues juntes de govern puja a 960.000 euros, un total que suposa entre un 10 i un 15% del que la Diputació de Lleida reparteix en subvencions directes en tot un any.

Les subvencions aprovades a les juntes del juliol

En concret, a la junta de l'1 de juliol es van atorgar ajuts directes per valor de 200.000 euros a Aitona (Segrià) per l'arranjament de l'entorn i els acabats del centre de serveis del municipi (pressupostat en 234.976,64 euros), i una altra partida de 100.000 euros més per al projecte executiu d'un tram del carrer Pare Palau (pressupostat en 152.176,72 euros). L'alcaldessa d'Aitona és Rosa Pujol i en l'anterior mandat era vicepresidenta de la Diputació de Lleida; actualment és la portaveu del grup de JxCat i vicepresidenta del Patronat de Turisme.

A la mateixa junta de l'1 de juliol es va atorgar una subvenció de 140.000 euros a Benavent del Segrià pel cobriment lateral del pavelló poliesportiu amb un pressupost de 148.067,21 euros. L'alcalde d'aquest municipi és Toni Carré, coordinador del grup de JxCat a la Diputació durant el passat i l'actual mandat.

D'altra banda, la junta de l'1 de juliol va aprovar una ajuda directa de 120.000 euros a l'Ajuntament de Torrefarrera per atendre les "despeses derivades de la inversió per a l'estabilització i renovació del ferm bituminós al carrer Carretera de Lleida" (obra pressupostada en 162.092,62 euros). A la Junta Extraordinària del 4 de juliol, es va aprovar una altra subvenció a Torrefarrera, en aquest cas de 200.000 euros, per a la construcció d'una sala de vetlla pressupostada en 371.819,68 euros. L'alcalde de Torrefarrera és Jordi Latorre, que en l'anterior mandat era vicepresident quart i en l'actual vicepresident primer.

Finalment, en aquesta mateixa Junta Extraordinària del 4 de juliol es va aprovar una ajuda de 200.000 euros per a l'Ajuntament d'Artesa de Lleida, per reformar espais interiors d'un edifici municipal i per a un centre de dia per a la gent gran, en una obra pressupostada en 240.500 euros.

Els membres de la Junta de Govern eren la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló; la vicepresidenta primera Rosa Pujol; el vicepresident tercer, Jordi Latorre; el vicepresident quart, Eloi Bergós; el vicepresident cinquè, Enric Mir; el secretari general, Ramon Bernaus; la interventora, Teresa Torrejón; el coordinador general Josep Gabarró i el vicepresident segon, Gerard Sabarich.

tracking