SEGRE

El pantà de Rialb, en mínims d'aigua en onze anys a l'arribar el final de la campanya de reg

Els regants de l’Urgell acaben demà la temporada i adverteixen de falta de reserves per a la pròxima si no plou

El pont de la Palanca de Bassella, fora d'ús, ha quedat al descobert per falta d'aigua.

El pantà de Rialb, en mínims d'aigua en onze anys a l'arribar el final de la campanya de reg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pantà de Rialb ha arribat a les portes del final de la campanya de regadius en el nivell més baix d’aigua en onze anys, des que el 2008 es va quedar amb només cinc hectòmetres cúbics abans de l’inici de la posada en càrrega de l’embassament, que es va estrenar el 1999. Amb dades d’ahir, tenia 109 hectòmetres cúbics d’aigua, un 27% de la seua capacitat, molt per sota de les xifres dels anys successius al 2008 (els mínims anuals van oscil·lar en aquells anys entre els 140 i els 277 hectòmetres), mentre que al finalitzar la campanya de reg de l’any passat es trobava amb 301 hectòmetres cúbics.

El baix nivell de Rialb, especialment a la cua de l’embassament, ha deixat totalment al descobert elements com el pont de la Palanca de Bassella, que quan les reserves són bones està pràcticament ple d’aigua. La passarel·la està en desús i fa temps que s’ha de desmantellar, encara que per evitar riscos ahir es van col·locar cartells per incidir en la prohibició d’utilitzar-lo.

El president del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, va explicar que la campanya acaba demà i es donarà aigua als proveïments per torns fins al 6 de març. Va indicar que hi haurà prou aigua per al subministrament de boca amb les reserves que ara té la conca del Segre però que caldrà que plogui durant la tardor i nevi a l’hivern de cara a la tempo- rada de regs del 2020. “Amb les actuals reserves només tenim aigua per a l’inici de campanya però confiem que la situació revertirà”, va remarcar Ros. El president va remarcar l’històric baix nivell de Rialb, que té capacitat per a 400 hectòmetres.

Per la seua part, el president de l’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, va explicar que tancaran la campanya cap al 12 d’octubre. Va remarcar que el pantà de Barasona “està a les últimes, amb 20 hectòmetres cúbics, i que s’ha extremat el prorrateig a 0,38 litres per segon i hectàrea” per cobrir les demandes que encara hi ha, “tot i que van a la baixa”. Les reserves del San Salvador, l’embassament amb què han aconseguit salvar la temporada, són del 50%. També va indicar que és necessari que plogui en els propers dies per garantir els regs l’any que ve. El Canal de Pinyana acabarà la campanya a finals de mes i ja ha rebaixat les dotacions a set metres cúbics per segon (d’entre 11 i 12 de concessió). Les reserves a la conca de la Ribagorçana són suficients malgrat el descens de Canelles i no es contemplen problemes per a la temporada vinent.

tracking