SEGRE

Mollerussa estudia reclamar els diners confiscats per Franco

Uns 25 milions d’euros de 120 afectats, entre els quals la Casa Canal

Imatge de la plaça de l’Ajuntament de Mollerussa acabada de renovar.

Imatge de la plaça de l’Ajuntament de Mollerussa acabada de renovar.ISMAEL CHIVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Mollerussa estudiarà les diferents possibilitats legals per reclamar els diners de la II República espoliats pel franquisme. A la capital del Pla va confiscar un total d’1.803.499 de les antigues pessetes de moneda republicana, que avui equivaldrien a uns 25 milions d’euros. Així ho confirma un document guardat a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell datat el 21 d’abril de l’any 1939. En aquest s’exposa la relació de veïns i entitats (entre les quals la Comunitat General de Regants o el mateix ajuntament de Mollerussa) que van entregar els esmentats diners l’“Any de la Victòria” pertanyents a 129 afectats. Respecte al Canal d’Urgell, la quantitat ascendeix a més de 36.000 pessetes, la qual cosa equivaldria a mig milió d’euros en l’actualitat. Segons el president de la Casa Canal, l’organisme també abordarà les investigacions pertinents per poder recuperar aquests diners, segons va explicar ahir el seu president, Amadeu Ros.

D’aquesta manera, el consistori de Mollerussa i el Canal d’Urgel se sumen a Tàrrega, Vallfogona de Balaguer i Torrelameu, que ja obtenen dades sobre la moneda confiscada a partir de l’any 1938. Cal recordar que una investigació ha trobat documents o indicis de 21 ajuntaments de Lleida (vegeu SEGRE del 9 d’agost) als quals el 1939 se’ls haurien confiscat diners per ordre de Franco al tractar-se de moneda emesa per “l’enemic”, és a dir, pel govern de la Segona República després de l’alçament de l’any 1936. L’ajuntament de Sant Joan de Ramis (a Girona) ha estat el primer a obrir el camí al tramitar una reclamació patrimonial a l’Estat.

les claus

  • Decret de Franco. El 27 d’agost del 1938, Franco va firmar un decret en el qual s’obligava a entregar al Banc d’Espanya els diners de la II Republica sense contrapartida. Els consistoris els requisaven on no hi havia sucursal.
  • Valor. Una pesseta del 1939 valdria a l’actualitat 13,91 euros.
  • A Lleida. Hi ha 21 municipis afectats i s’ha creat l’Associació de Perjudicats per la Confiscació del Govern Franquista, que reclama 12 milions de pessetes. 
tracking