SEGRE

COMERÇOS MESURES

Espanya torna 1,2 milions d'IVA a veïns d'Andorra per compres a Lleida

En vuit mesos i la duana de la Farga gestiona unes 70.000 factures durant aquest període || Supermercats de la Seu afirmen que el 30% de les seues vendes són a compradors que demanen el reingrés de l’impost

Toni Escribà mostra a una clienta com segellar el ‘tax free’ a la màquina de la Farga de Moles.

Toni Escribà mostra a una clienta com segellar el ‘tax free’ a la màquina de la Farga de Moles.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Tributària espanyola ha tornat entre principis d’any i el 31 d’agost 1,2 milions d’euros en concepte d’IVA a ciutadans amb residència a Andorra que compren sobretot a Lleida i també a la resta de l’Estat espanyol. Segons dades facilitades per Hisenda, la duana de la Farga de Moles ha tramitat durant aquests vuit mesos 69.336 formularis per sol·licitar la devolució d’aquest impost, dels quals 62.922 han estat acceptats. El valor total de l’IVA a tornar ascendeix a 1.845.289 euros i a l’Agència Tributària li consta com a ja tornats 1.252.439.

Les sol·licituds de devolució de l’IVA, és a dir, el tax free per part dels ciutadans d’Andorra (que tenen dret a aquest procediment al no formar part de la Unió Europea), s’han multiplicat des que a l’estiu de l’any passat se suprimís el límit mínim de 90,15 euros per tenir dret a reclamar-ho. A més, al gener es va implementar el sistema DIVA de tramitació digital de les sol·licituds, molt més àgil i ràpid. Ara, moltes més persones duen a terme el tràmit a través del dispositiu instal·lat a la frontera i es veuen beneficiades per les compres a l’altre costat de la frontera, que acaben resultant més econòmiques que les realitzades al propi país.

El 2018 es va eliminar el límit de 90,15 euros per tenir dret a reclamar el ‘tax free’ i aquest s’ha disparat

Segons l’Agència Tributària, la major part dels formularis presentats corresponen a compres de productes alimentaris, encara que els andorrans també demanen el tax free per a mobles, roba i joieria comprats fora del Principat.

Per la seua part, des de Mercadona van assegurar que “el 30% de les vendes” de la botiga de la Seu “corresponen a compres que sol·liciten la devolució de l’IVA”.

Toni Escribà, responsable d’un establiment de roba de la capital de l’Alt Urgell, va assegurar que “tres de cada deu clients” sol·liciten el tràmit del DIVA. Des de la Unió de Botiguers de la Seu d’Urgell, Ramon Ferrer va explicar que els comerços han constatat un increment “important” del volum de vendes a veïns andorrans. “El client andorrà veu com al recuperar l’IVA dels productes i estalviar-se també l’impost d’Andorra de l’IGI, els nostres preus són més competitius”.

Les associacions de comerciants d’Andorra han reclamat al Govern eliminar el mínim de 300 euros que fixa la legislació andorrana per gravar amb l’Impost General Indirecte, que suposa el 4,5% del total de la compra, els productes comprats fora del Principat que entren al país veí.

Tres Ponts ja té nova firma per acabar de perforar les galeries El departament de Territori va confirmar ahir que l’UTE formada per Acciona i Copcisa, adjudicatària de les obres del túnel de Tres Ponts, ja disposa de nova empresa per acabar de perforar les sortides d’emergència. L’adjudicatària de la reforma de la carretera C-14, entre Organyà i Montant de Tost, era l’encarregada de trobar una nova subcontracta per acabar els treballs pendents de perforació després que el passat dia 10 de setembre l’empresa anterior, Ossa, es retirés de l’obra per discrepàncies econòmiques amb aquesta. Després de gairebé un mes de paralització parcial, la nova firma especialitzada en voladures i perforacions que excavarà les vies d’emergència haurà de tramitar els permisos per poder utilitzar explosius. Fonts de Territori van informar que “els treballs de perforació a l’interior del túnel no es podran reprendre fins que la nova subcontracta tingui tots els permisos”.

tracking