SEGRE

JORNADES DEMOGRAFIA

El Pirineu té entre 80 i 100 pobles sense veïns

Les jornades que se celebren fins diumenge a la Seu.

Les jornades que se celebren fins diumenge a la Seu.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taca de despoblació al Pirineu és “enorme” i només al padró municipal “hi ha entre 80 i 100 pobles sense habitants”. Aquesta va ser una de les primeres informacions que es van fer públiques ahir durant el Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs que se celebra a la Seu i que se centra en la pèrdua de població de les comarques de muntanya. Una situació que també ha afectat l’Alt Urgell.

Ahir es va presentar el projecte Pobles abandonats. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori, un diagnòstic que durarà tres anys i que es farà per tot el territori català per “conèixer la realitat actual” i proporcionar eines a les administracions “per revitalitzar i revertir” la situació. Així ho va explicar Òscar Jané, responsable del projecte, que va insistir que “no es tracta de tornar a ocupar tots els pobles abandonats, però tampoc de construir urbanitzacions sense sentit a tot el territori”.

Les comarques més afectades per la despoblació, segons Jané, són el Jussà, la Ribagorça i l’Alt Urgell, encara que va destacar que l’abandó és també present a tot el territori català, perquè altres comarques com les Garrigues tenen una població envellida. Els ponents reflexionaran fins demà diumenge sobre les conseqüències d’aquest fenomen demogràfic.

tracking