SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Els pares de la Nadia només han de tornar 64.000 euros del mig milió que van estafar

L’Audiència obliga Blanco i Garau a indemnitzar 65 afectats || La resta no seran indemnitzats al no acreditar les donacions per a falsos tractaments dels condemnats a la seua filla malalta

Fernando Blanco i Margarita Garau durant el judici celebrat a l’Audiència el novembre passat.

Fernando Blanco i Margarita Garau durant el judici celebrat a l’Audiència el novembre passat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha dictat una nova sentència contra Fernando Blanco i Margarita Garau, els pares de la nena Nadia Nerea condemnats per estafa després d’utilitzar la malaltia de la seua filla (tricotiodistròfia) per lucrar-se simulant falsos tractaments per a la petita. En aquesta segona interlocutòria, es limita a uns 64.000 euros la quantitat que el matrimoni haurà de tornar als afectats, una xifra molt per sota del mig milió d’euros que, segons la sentència, van ingressar amb les donacions, la majoria quan residien a Fígols i Alinyà, a l’Alt Urgell. Blanco i Garau van ser condemnats el novembre del 2018 a cinc anys i tres anys i mig de presó, respectivament, per estafa agreujada. Mesos després, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va confirmar la pena de presó imposada, però va obligar l’Audiència a tornar a redactar la part de la sentència que feia referència a les persones i entitats afectades per concretar quines quantitats havien donat a l’associació de Nadia Nerea si volien recuperar els seus diners.

A començaments del setembre passat, l’Audiència de Lleida va emetre la segona sentència en la qual limitava a només 64.000 euros els diners que hauran de tornar els pares de la Nadia a un total de 65 perjudicats, sobretot particulars, tot i que també hi ha col·legis, entitats, grups de teatre, petits comerços i fins i tot una església de l’Alt Urgell. La quantitat més elevada és de 13.000 euros. La investigació policial va determinar que el matrimoni es va embutxacar més d’un milió d’euros en donacions, dels quals van utilitzar-ne més de 400.000 per al seu lucre personal. La sentència va rebaixar la xifra estafada a mig milió. Després de destapar-se l’estafa, es van bloquejar més de 300.000 € als comptes de la parella i podran recuperar-ne bona part després d’indemnitzar els estafats. La resta de donants no seran indemnitzats al no haver acreditat les donacions.

El pare va quedar en llibertat el juny passat al complir la meitat de la pena

Fernando Blanco es troba actualment en llibertat provisional després que el mes de juny passat abandonés la presó de Ponent al complir en presó preventiva la meitat de la pena a què havia estat condemnat, cinc anys. L’Audiència de Lleida va ordenar la seua posada en llibertat al complir el màxim que preveu el Codi Penal fins que la sentència sigui ferma.

Fins aleshores, romandrà en llibertat provisional, com ho està la seua dona des que es va destapar l’estafa el desembre del 2016. L’Audiència veu provat que els pares de la Nadia “van ordir un pla” per enriquir-se amb donacions simulant tractaments a la seua filla malalta. La sentència diu que mai van fer tractaments a l’estranger i nega que la nena corregués risc de mort malgrat el que deien els pares.

tracking