SEGRE

TURISME ESTABLIMENTS

Lleida guanya 430 pisos turístics en deu mesos i suma 2.400 places més

A la demarcació hi ha més de 3.000 habitatges registrats || Aquests allotjaments reben uns 350.000 turistes a l’any, que generen 1,22 milions de pernoctacions

Imatge d’arxiu d’una vista de Vielha.

Imatge d’arxiu d’una vista de Vielha.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques de Lleida han guanyat 429 pisos turístics en deu mesos, la qual cosa implica 2.400 places d’allotjament més en aquests apartaments (HUT). En total, la demarcació compta amb 3.035 HUT, que sumen 17.204 places, enfront dels 2.606 i 14.800 places que hi havia a finals de l’any passat, segons dades de l’Agència Catalana de Turisme. La major part d’aquests pisos es troben a les comarques del Pirineu, principalment a la Val d’Aran. Aquesta situació va portar el 2017 l’ajuntament de Vielha a aplicar una moratòria a la concessió de llicències per analitzar el seu impacte sobre el mercat i en la dificultat per trobar habitatge.

En aquest sentit, els pisos d’ús turístic van rebre el 2017 uns 350.000 turistes, que generen 1,22 milions de pernoctacions, segons les dades de l’anuari que ha elaborat la càtedra de turisme d’interior i de muntanya per al Patronat de Turisme de la Diputació. El director de la càtedra, Paco Garcia, va explicar que l’any passat es van registrar xifres similars. Així mateix, aquestes dades només van ser superades el 2017 pels hotels, hostals i pensions (862.114 turistes) i per les segones residències o habitatges de familiars o amics dels turistes (879.227 visitants). Garcia va apuntar que els HUT i les formes d’allotjament “no tradicionals” ajuden al fet “que el turisme de Lleida continuï creixent”. De la mateixa manera, aquests “es disseminen més pel territori” que els hotels. No obstant, Garcia va assenyalar que és un sector que “és necessari regular”.

Considera que una part dels HUT fa “competència deslleial” perquè no estan regularitzats

Per la seua part, el president de la Federació d’Hostaleria, Josep Castellarnau, va demanar que tots els HUT “estiguin regularitzats, perquè n’hi ha molts que no ho estan”, encara que va apuntar que “no podem fer res davant d’aquest fenomen”. El gerent de l’entitat, Ramon Solsona, va explicar que els pisos turístics són un sector en “efervescència” i que “hi ha una part d’aquests allotjaments que complementa la nostra oferta”, encara que va assenyalar que “una altra part fa competència deslleial” perquè no estan regularitzats. De la mateixa manera, Solsona va posar com a exemple la Val d’Aran, on “hi ha treballadors que no troben habitatge per allotjar-se”. Aquesta situació va portar l’anterior govern del Conselh a prendre mesures contra les conseqüències que tenen els HUT al territori i va doblar la taxa d’escombraries a aquests pisos.

tracking