SEGRE

MEDI AMBIENT GRANS DEPREDADORS

La 'cimera de l'ós' acorda mesures per agilitzar l'expulsió d'exemplars conflictius

Revisaran el protocol d’actuació per millorar-ne l’eficàcia || Proposen constituir més equips d’intervenció per fer un seguiment constant dels plantígrads problemàtics del Pirineu

La reunió d’ahir a Madrid, a què van assistir el síndic d’Aran i el conseller de Territori.

La reunió d’ahir a Madrid, a què van assistir el síndic d’Aran i el conseller de Territori.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cimera de l’ós d’ahir a Madrid va acordar agilitzar els protocols d’actuació davant d’óssos conflictius i poder prendre la decisió d’expulsar-los, en cas que sigui necessari, “amb rapidesa”. Així mateix, van concloure que és necessari constituir equips d’intervenció per fer un seguiment constant, temporal i físic, d’aquests exemplars. El síndic d’Aran, Paco Boya, va exigir la retirada d’exemplars amb un comportament reiteradament depredador, com és el cas de Goiat o Cachou. Boya va explicar que durant la trobada es va acordar crear un grup de treball “més administratiu i polític” per “millorar l’intercanvi d’informació” per implementar la fase dos del protocol (mesures d’aversió per modificar el comportament dels óssos). El conseller de Territori, Damià Calvet, va apuntar que aquesta fase ha estat “complexa d’executar” perquè “en algunes ocasions l’ós ha passat d’Aran a Aragó, que no té equip d’intervenció, o França, on no hi ha aquest protocol”. Calvet va apuntar que van acordar millorar el protocol i constituir aquests equips per fer un seguiment continu, tal com ja es fa a Aran amb personal de la Generalitat i del Conselh. Aquests grups serviran “per continuar aplicant el protocol encara que l’animal passi d’un territori a un altre”. “Si d’aquest seguiment se’n deriva que hem de passar a la fase tres, passarem a la fase tres, que és l’extracció del medi”, va dir el conseller.

Boya va apuntar que el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, va expressar el compromís a reclamar “agilitat”, “perquè si es decideix que un ós és conflictiu, s’ha d’extreure i no eternitzar-se en els protocols”. Boya va recordar que ja han aplicat les mesures d’aversió contra els óssos Goiat i Cachou i va assegurar que “si ara hi torna a haver atacs” l’ós responsable haurà d’extreure’s del territori.

Per la seua part, el ministeri per a la Transició Ecològica va assegurar que el grup de treball de l’ós es convocarà “amb caràcter immediat”.

Crearan un espai de trobada per analitzar la reintroducció El síndic d’Aran, Paco Boya, va assenyalar que “la participació del territori des de l’inici de la reintroducció de l’ós ha estat nul·la”, per la qual cosa crearan “un espai de trobada del Pirineu” en què abordar la presència dels plantígrads, amb la participació d’organitzacions agràries. Boya va apuntar que el nou grup de treball haurà d’abordar l’equiparació “dels pagaments per danys”, que són més alts a França i Aragó que a Aran.

tracking