SEGRE

MUNICIPIS PROJECTES

Estudiants d'art de Lleida recuperaran quatre botigues tancades del carrer Major de Cervera

Cinquanta alumnes de l’Escola d’Arts Leandre Cristòfol participaran en el projecte || L’objectiu és que la cultura sigui una eina de transformació econòmica i revitalitzar aquesta zona de la ciutat

Estudiants de l’Escola d’Arts Leandre Cristòfol en un dels establiments de Cervera.

Estudiants de l’Escola d’Arts Leandre Cristòfol en un dels establiments de Cervera.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mig centenar d’estudiants de l’Escola d’Arts Leandre Cristòfol de Lleida van recórrer dimarts el carrer Major de Cervera amb la mirada posada a projectar una acció per transformar aquest històric carrer i que recuperi la vitalitat. La iniciativa s’emmarca en els actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana i es projecta una acció a quatre comerços tancats perquè puguin ser atractius per llogar o comprar. Es tracta de les antigues Pastisseria Puig i les sastreries Botines, la Model (Cal Guix) i Cal Sant Pere. Segons la directora del Museu de Cervera, Carme Bergés, “es tracta que la cultura es converteixi en una eina de transformació econòmica”, i és per això que la proposta de recuperació d’aquests edificis comptarà amb les aportacions de tots els departaments de l’escola d’arts (des del disseny fins a l’escultura o l’aparadorisme). Els alumnes van visitar el carrer Major i l’entorn i després després de parlar amb els propietaris van prendre notes, apunts i fotografies de cada establiment. A partir d’aquí presentaran una proposta conjunta de recuperació.

El carrer Major de la capital de la Segarra va ser el centre neuràlgic de la ciutat durant el segle passat i acull una desena d’antigues cases senyorials. Tanmateix, la majoria dels habitatges estan deshabitats. Això es deu a les dificultats de fer obres en edificis catalogats i també a la comoditat de viure en una casa o pis a la perifèria.

Durant l’última dècada la Paeria ha portat a terme la reurbanització del carrer i s’hi han creat nous comerços. A més, des de fa quatre anys acull la Vila del Llibre, que posa en relleu el més gran dels habitatges que hi ha en aquesta via. La Fundació Casa Dalmases va recuperar aquesta mansió de vuit-cents metres quadrats com a seu d’activitats i per a la fabricació de cervesa i xocolate.

Tàrrega aposta per fer més accessible el centre de la localitat Tàrrega vol revitalitzar i fer més accessible el centre històric. L’alcaldessa, Alba Pijuan, va explicar que “tenim molts projectes i idees” perquè “s’hi instal·lin més comerços i activitats econòmiques”. Pijuan va apuntar que estudien alguna transformació urbanística al carrer Urgell, amb habitatges buits i enderrocats, per millorar l’accessibilitat i crear un espai de passeig i lleure. En aquest sentit, el Grup Alba va inaugurar ahir el nou local de Quàlia al carrer Urgell, una de les vies que en els últims anys s’ha quedat “morta, de veïns i de comerços”, segons Pijuan. El gerent de Quàlia, Lluís Nadal, va destacar que un dels seus objectius és “generar comunitat”, per la qual cosa van considerar que el centre era un bon lloc per obrir-hi les oficines. Quàlia treballa per tal de garantir el lleure de persones amb discapacitat i salut mental del Grup Alba i dels joves del territori, informa Segre Tàrrega.

Estudiants de l’Escola d’Arts Leandre Cristòfol en un dels establiments de Cervera.

Estudiants de l’Escola d’Arts Leandre Cristòfol en un dels establiments de Cervera.X. SANTESMASSES

tracking