SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

Ramaders desconfien de la retirada d'óssos i demanen expulsar-los ja

UP afirma que la revisió del protocol d’actuació és “postureig i res més” || Asaja reitera que tots els plantígrads han de desaparèixer de les muntanyes

Restes d’una euga després d’un atac de Cachou a Mont fa un mes.

Restes d’una euga després d’un atac de Cachou a Mont fa un mes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats agraris insisteixen en la necessitat d’extreure ja els óssos Goiat i Cachou del Pirineu i critiquen les mesures que es van acordar a la cimera de l’ós que es va celebrar dimarts a Madrid. Joan Guitart, responsable de les comarques de muntanya d’Unió de Pagesos (UP), va qualificar de “postureig” el compromís que van adquirir l’Estat, la Generalitat, el Conselh i Aragó de revisar el protocol d’actuació per agilitzar l’expulsió de plantígrads conflictius. Guitart va defensar que la ramaderia extensiva no és compatible amb la presència de l’ós i que aquests dos exemplars han de retirar-se de les comarques del Pirineu. “És bo que es reuneixin, però no crec que facin res”, va assegurar Guitart. Per la seua part, el president d’Asaja, Pere Roqué, va assegurar que “tots els óssos han de sortir del Pirineu” i va afegir que “Goiat i Cachou han fet visible el problema”. Roqué va assenyalar que “no pot ser que els ramaders tinguin por d’anar als camps per culpa de l’ós” i que “està demostrat que la convivència no és possible”. Així mateix, va afegir que “amb Goiat ja fem tard, perquè fa un any que es va dir que s’expulsaria del Pirineu”.

El síndic d’Aran, Paco Boya, va explicar que hi ha “un compromís més ferm que mai que en cas que sigui necessari s’expulsi” els óssos conflictius del Pirineu. Boya va apuntar que l’objectiu de les mesures acordades a la reunió de dimarts és aconseguir “ser capaç de gestionar la presència de l’ós i fer-la compatible amb el sector primari”.

El protocol d’actuació en casos d’óssos conflictius es troba ara a la fase dos (mesures d’aversió per intentar canviar-ne la conducta que es van posar en marxa a Aran arran dels atacs de Goiat i Cachou) i a la cimera a Madrid es va acordar revisar el document per millorar-ne l’eficàcia. Així mateix, es va proposar constituir més equips d’intervenció, que se sumarien als que hi ha a la Val, per fer un seguiment constant dels óssos abans de decidir si es passa a la fase tres (l’expulsió, que haurà d’acordar un comitè de tècnics).

tracking