SEGRE

POLÍTICA NACIONAL

Ábalos diu que no acceptaran “cap tipus de desobediència” per la sentència de l'1-O

Assegura que “no hi ha política al marge de la llei” i que “no hi ha convivència” fora de la legalitat || Afirma que “no és normal” que es digui que al Parlament “es pot discutir sobre qualsevol cosa”

Imatge de l’acte de precampanya en què van participar Ábalos i altres càrrecs del PSOE.

Imatge de l’acte de precampanya en què van participar Ábalos i altres càrrecs del PSOE.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Foment en Funcions, José Luis Ábalos, va advertir el president del Parlament, Roger Torrent, que “no hi ha política al marge de la legalitat”. Ábalos va respondre així a les declaracions de Torrent després de conèixer la suspensió, per part del Tribunal Constitucional, de la reprovació al rei i la defensa de l’autodeterminació. Torrent va instar el president del Govern, Pedro Sánchez, a “fer política” i va avisar que la Mesa no limitarà els temes a tractar a la Cambra en funció del que li agradi o no al Govern central. En aquest sentit, Ábalos va explicar a Lleida que “l’Estat de Dret es fonamenta en la divisió de poders i, per tant, el que correspon és acatar i respectar les decisions judicials en aquest cas”. “El president de la cambra té, més enllà del que és polític, unes obligacions legals i, per descomptat, en el funcionament de la cambra les iniciatives es qualifiquen, que vol dir que han de ser admeses si compleixen o almenys no contravenen determinades qüestions, per tant no és normal que es digui que poden discutir sobre qualsevol cosa. No és normal en cap parlament”, va assegurar el també secretari d’Organització del PSOE. A més, va explicar que ells aposten “per la política”, però “que la política no està al marge de la legalitat i no hi ha política possible al marge de la legalitat”. Ábalos va insistir que acatar la legalitat “és respectar el marc on és possible que la convivència funcioni. No hi ha convivència al marge de la legalitat i no hi ha democràcia que resisteixi estar al marge de la legalitat”. Ábalos va participar ahir a Lleida en un acte de precampanya del PSC per a les eleccions del 10-N.

A Barcelona, el ministre va advertir que el Govern central no acceptarà “cap tipus de desobediència” en resposta a la sentència del Procés. Preguntat sobre si tampoc no acceptaria desobediència civil, va contestar que la llei no distingeix i que això no és cap eximent. Sobre l’aplicació del 155, va sostenir que “si es produeixen els supòsits de fet que justifiquen i exigeixen el compliment, caldria fer-ho”. D’altra banda, Ábalos va assegurar que “el concepte de la vergonya s’ha perdut” després que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, titllés de “vergonya” que la Guàrdia Civil es posicionés políticament en la celebració de la patrona del cos mentre la Junta Electoral Central demana neutralitat a les institucions.

“Tant de bo l’entesa amb la Generalitat fos la mateixa que amb Territori!” El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va assegurar ahir a Lleida que “tant de bo el nivell d’enteniment que tenim entre el ministeri i la conselleria de Territori fos el marc de referència d’un diàleg entre la Generalitat i el govern de la nació”. Va apuntar que la relació amb el conseller de Territori, Damià Calvet, “sempre ha estat correcta i molt centrada en els temes de servei públic que afecten els ciutadans”. Preguntat per les negociacions amb la Generalitat per allargar la desviació de camions de l’N-240 fins a Lleida, va assegurar que “estem disposats a abordar aquesta qüestió”, “com també estem treballant en un pla de rodalies molt important”, encara que va rebutjar donar més detalls i va apuntar que “creiem que és millor treure-ho del context actual, electoral.” A un mes de les eleccions del 10-N, tampoc no va detallar altres projectes a Lleida com la millora de l’autovia A-2.

tracking