SEGRE

ESNOTICIA

L'èxode rural cap a capitals amenaça un centenar de pobles de Lleida

Més de la meitat de municipis de Ponent van perdre 7.500 habitants en dotze anys | Fins a 127 municipis de Lleida van perdre un total de 7.462 habitants entre el 1996 i el 2018. La despoblació, l’envelliment dels veïns i la migració als municipis més grans és un fenomen que afecta totes les comarques lleidatanes, des d’Aran fins a les Garrigues. En aquesta última, el 25% de la població té 65 anys o més.

L’èxode rural cap a capitals amenaça un centenar de pobles de Lleida

L’èxode rural cap a capitals amenaça un centenar de pobles de LleidaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La despoblació és un dels principals reptes als quals s’enfronten les comarques de Lleida. En els últims dotze anys hi ha hagut un creixement global del cens a la demarcació, però és un augment enganyós que es deu a l’èxode rural cap a les capitals i principals municipis de Ponent i a la immigració, principalment, que és el que sosté el creixement demogràfic. De fet, 127 municipis de Lleida (el 57 per cent) van perdre 7.462 habitants entre els anys 1996 i 2018, segons dades de l’INE. Un exemple d’aquest fet és el Segrià, on Lleida ciutat va guanyar 25.821 habitants mentre que localitats com Almatret o Llardecans són de les que més veïns van perdre (202 i 190, respectivament).

En la mateixa línia, municipis pròxims a la capital com Alcarràs van experimentar un gran creixement amb 4.700 nous residents, i per la seua part Almacelles guanya uns 10 habitants al mes. Aquest augment és generalitzat al pla, on capitals com Mollerussa i Tàrrega van sumar uns 5.000 habitants cadascuna. Al seu torn, a la Segarra, el 70% de la població es concentra a Cervera i Guissona i la resta es reparteix en dinou municipis de forma descendent. Al Pirineu, el creixement de les capitals és inferior i, a excepció de Vielha i la Seu, les principals ciutats amb prou feines han guanyat un miler d’habitants. Per exemple, el Pont només n’ha sumat 49 i Tremp, 321. En el còmput global de la demarcació, Isona, Organyà, Cervià de les Garrigues i Almatret són els pobles que han perdut més de 200 veïns en aquests 12 anys.

Un altre dels reptes demogràfics és l’envelliment i més de seixanta municipis tenen només dos treballadors per cada pensionista. A les Garrigues i el Jussà, el 25 per cent dels veïns té 65 anys o més i en onze anys s’afegiran a aquesta llista l’Alt Urgell, la Ribagorça la Noguera i el Sobirà, segons assenyala l’Idescat.

En territoris com Aran, sectors com el turisme ajuden a mantenir una piràmide de població més jove. L’envelliment es deu a l’alta esperança de vida i la baixa xifra de naixements, ja que l’any passat només van nàixer a Lleida 3.474 nadons, el nombre més baix en disset anys, com ja va explicar SEGRE.

tracking