SEGRE

INVESTIGACIÓ UNIVERS

L’observatori del Montsec, en un projecte de la NASA

Per buscar planetes semblants a la Terra a l’univers

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Observatori Astronòmic del Montsec, ubicat a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, participa des de l’agost en un projecte a escala mundial liderat per la NASA amb l’objectiu de confirmar que hi ha planetes similars a la Terra a l’univers. També participa en aquesta iniciativa l’Observatori d’Albanyà, a l’Alt Empordà. Durant dos anys rastrejaran el cel amb la missió principal de localitzar exoplanetes o planetes extrasolars, és a dir, planetes que orbiten al voltant d’una estrella que no és el Sol i, per tant, formen part de sistemes planetaris diferents del nostre, segons va explicar Quique Herrero, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

L’Observatori Astronòmic de l’Univers constitueix la part científica del Parc Astronòmic del Montsec i el seu objectiu és la investigació i la formació universitària en l’àmbit de l’astronomia i l’astrofísica. Acull el telescopi Joan Oró, anomenat així en honor al bioquímic lleidatà, el més gran i tecnològicament avançat de Catalunya, que es troba dins de la xarxa mundial de telescopis per confirmar els descobriments que fa sobre aquesta matèria el telescopi de la NASA, Tess, que es troba a l’espai dins de l’òrbita terrestre buscant planetes similars a la Terra en altres sistemes, va indicar Herrero. En aquest sentit, “una vegada que Tess fa un descobriment, la xarxa de telescopis complementària, entre els quals el Joan Oró, és l’encarregada de contrastar dades com per exemple ubicació, distància, densitat i totes les característiques que es puguin analitzar per confirmar el descobriment”. Segons Herrera, ja han fet alguns avanços.

Encarregat, en una xarxa mundial, de confirmar dades si hi ha un descobriment

L’experiment fa un any i mig que es va posar en marxa analitzant l’hemisferi sud de l’esfera celeste i, des d’aquest estiu, s’estan portant a terme les mateixes investigacions en l’hemisferi nord.

tracking