SEGRE

ESNOTICIA

Prop de 130 alcaldes i edils de Lleida es mobilitzen contra la sentència

Manifestació per expressar el rebuig del municipalisme || La Diputació ratifica una moció que reclama l’amnistia

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop de 130 alcaldes i regidors de Lleida d’ERC, JxCat i En Comú es van manifestar ahir per fer visible el seu rebuig a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Ho van fer com a representants del municipalisme per expressar el malestar dels seus veïns per una resolució que consideren “injusta i desproporcionada” i dictada “amb ànim de revenja de les estructures de l’Estat contra bona part del poble català per haver fet realitat l’1-O”. La mobilització va començar després del ple extraordinari de la Diputació. Els alcaldes van recórrer l’Eix comercial fins a la Paeria, on l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, es va sumar a la marxa fins a arribar al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs on es va llegir un manifest. Tant Pueyo com el president de la corporació provincial, Joan Talarn, es van mostrar agraïts per la bona resposta dels alcaldes ja que “són els càrrecs electes els que tracten cada dia amb la gent i ens transmeten el sentir del poble que no està d’acord amb la sentència contra aquells que van defensar la seua llibertat i que no es tingui dret a decidir”. Van incidir que “cal continuar lluitant i exigint l’amnistia dels presos polítics i la tornada dels exiliats”, així com exigir un referèndum pactat.

El ple de la Diputació va ratificar una moció consensuada pels grups d’Esquerra, JxCat i En Comú-Podem en contra de la sentència i que constata que representa “una regressió en els drets i llibertats”, reclama la llibertat immediata dels presos i exigeix l’amnistia així com que es reconegui que no hi ha delictes vinculats a l’1-O. Per la seua part, PSC i UA van presentar una declaració alternativa que no va prosperar ja que acatava la sentència i incidia en el respecte al compliment de la llei. Van coincidir que la resolució és producte del fracàs de la política i que és un punt d’inflexió per tornar a una solució pactada. En Comú va destacar la seua decisió que “això ja no va d’independentisme sinó de democràcia”. L’única diputada de Ciutadans, Maria Burrel, no hi va assistir. També hi va haver ple en consells com els del Pla i el Segrià i en consistoris com el de Tàrrega, Cervera, Mollerussa, la Seu, Alpicat i Agramunt, entre altres.

Afectacions en trens i AVE i talls puntuals en carreteres de Lleida

La nit de dilluns a dimarts es van detectar talls de fibra òptica en la línia ferroviària d’alta velocitat entre les Borges i Barcelona. Això va afectar els sistemes de detecció d’obstacles, per la qual cosa els trens van reduir la velocitat i hi va haver retards. A més, el primer trajecte del tren de Cervera a Lleida es va fer per carretera com a conseqüència de talls de vies a Barcelona dilluns. Així mateix, hi va haver retards i desviacions en almenys un trajecte de la línia de Barcelona a Lleida per la costa per protestes a Tarragona. Altres mobilitzacions van tallar la C-14 a Tàrrega, la C-55 a Clariana de Cardener i la C-25 (vegeu la pàgina 8). A la tarda, hi va haver una marxa lenta a l’A-22. A més, la Fira de Sant Ermengol de la Seu va suspendre la inauguració prevista per a divendres.

Els alcaldes presents a la mobilització al pati de l’IEI.

Els alcaldes presents a la mobilització al pati de l’IEI.AMADO FORROLLA

Els alcaldes presents a la mobilització al pati de l’IEI.

Els alcaldes presents a la mobilització al pati de l’IEI.AMADO FORROLLA

tracking