SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Aran encarrega informes jurídics per evitar conseqüències penals a l'expulsar óssos

El Conselh contractarà per elaborar-los un gabinet especialitzat en assumptes mediambientals || Investiguen si Cachou és responsable d’un nou atac a bestiar equí al municipi de Vielha

Imatge de l’euga després de l’atac de l’ós a Mont i, a la dreta, la cria que va morir per les ferides.

Imatge de l’euga després de l’atac de l’ós a Mont i, a la dreta, la cria que va morir per les ferides.POR ARRÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Conselh Generau encarregarà un informe jurídic per assegurar-se que el procés d’expulsió d’óssos es du a terme amb totes les garanties legals i que no hi hagi conseqüències penals per als qui decideixin extreure algun d’aquests exemplars. Aquest anunci arriba després dels reiterats atacs de Goiat i Cachou, els quals els ramaders i el Conselh han demanat expulsar després de les nombroses predacions a bestiar equí. Així ho van explicar ahir fonts del Govern aranès, que van assegurar que la corporació demanarà aquest informe a un gabinet especialitzat en assumptes mediambientals. Les mateixes fonts van apuntar que el document haurà d’atorgar garanties i que la decisió es prendrà “amb tots els requisits” del protocol d’actuació davant d’óssos conflictius i “de forma rigorosa”. “Hem de garantir que des del punt de vista jurídic no hi hagi imputacions penals derivades de l’extracció d’óssos”, van assegurar. De fet, representants de la Generalitat de Catalunya ja van expressar en reunions on es va parlar sobre l’expulsió de Goiat del Pirineu que aquesta s’hauria de dur a terme sense que comportés “anar a presó”. Això és perquè l’ós és una de les espècies més protegides per la normativa de la Unió Europea i la seua extracció durant un programa de reintroducció només es pot donar si l’exemplar és inadaptat.

Així mateix, el Conselh investiga un nou atac a bestiar equí. A falta de les últimes confirmacions, tot sembla apuntar que Cachou n’és el responsable. Aquest ós hauria atacat la nit de dimecres a dijous una euga a Mont (Vielha) i la va deixar ferida, mentre que la seua cria va morir com a conseqüència dels danys que va patir.

Els plantígrads són una de les espècies més protegides per la normativa de la Unió Europea

Des del Govern d’Aran van apuntar que en cas que es confirmi que Cachou és l’autor dels danys, el cadàver de la cria s’utilitzarà com a carronya per intentar canviar el seu comportament amb l’ús de repel·lent. Aquesta mesura encara no s’havia aplicat en aquest exemplar i només s’havia provat amb Goiat. Forma part de les intervencions del protocol d’actuació per a óssos conflictius, a més de l’ús de pirotècnia i pilotes de goma per intentar modificar-ne la conducta. Si aquestes fracassen, es procedirà a l’expulsió del plantígrad. D’altra banda, dimecres es va fer a Madrid una reunió del comitè tècnic de l’ós, que es va mostrar favorable als canvis en el protocol que es van proposar després de la cimera de la setmana passada (vegeu el desglossament).

Els tècnics, “receptius” a la modificació del protocol

El comitè tècnic de l’ós, que es va reunir dimecres a Madrid, es va mostrar “receptiu” als canvis en el protocol d’actuació per agilitzar l’expulsió de plantígrads conflictius. Això és el que va recordar a la cimera que es va celebrar la setmana passada, a la qual van assistir representants del Conselh Generau, la Generalitat i els governs espanyol i aragonès. En aquesta trobada es va decidir revisar el protocol per millorar l’eficàcia i poder prendre la decisió d’extreure els plantígrads, en cas que sigui necessari, amb més rapidesa. Aquesta modificació s’haurà de fer d’acord amb les altres administracions.

Imatge de l’euga després de l’atac de l’ós a Mont i, a la dreta, la cria que va morir per les ferides.

Imatge de l’euga després de l’atac de l’ós a Mont i, a la dreta, la cria que va morir per les ferides.POR ARRÓ

tracking