SEGRE

METEOROLOGIA PRECIPITACIONS

Lleida passa de la sequera a alleujar el pantà d'Oliana per evitar riuades per fortes pluges

Començaran avui i es prolongaran fins dijous, mentre que els embassaments continuen perdent reserves

Imatge de la cua de l’embassament de Rialb a principis d’octubre.

Imatge de la cua de l’embassament de Rialb a principis d’octubre.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida ha passat de patir un any de sequera a preparar-se per evitar riuades per fortes pluges. Davant de previsió d’un episodi de tempestes a partir d’avui que es prolongarà fins dijous vinent, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha començat a transvasar aigua des de l’embassament d’Oliana al de Rialb, que estan al 50 per cent i al 27 per cent de capacitat, respectivament. Així, la CHE actua de forma preventiva davant de possibles avingudes dels rius aigües avall. Per exemple, la Valira podria augmentar el seu cabal fins als 500 metres cúbics per segon (ahir a la tarda transportava uns 10 metres cúbics). A més, l’organisme de Conca va informar que els registres de pluja poden superar els 100 litres per metre quadrat, la qual cosa podria provocar avingudes extraordinàries a les capçaleres dels rius Segre, Noguera Pallaresa i també al Sió i el Corb.

Les pluges que arribaran aquesta setmana ajudaran a pal·liar la sequera, que ha reduït les reserves dels pantans. Ja aquest cap de setmana s’han arribat a registrar més de 80 litres per metre quadrat al Pirineu (vegeu el desglossament). La falta de precipitacions i la calor han provocat que els pantans hagin perdut uns 400 hectòmetres cúbics en un any. Per exemple, Canelles ha perdut més de 250 hectòmetres cúbics, mentre que Rialb té 191 hectòmetres cúbics menys que fa un any. La sequera ha fet malbé l’inici de la temporada de bolets.

Les precipitacions deixen més de 80 litres al Pirineu Les pluges de diumenge van ser especialment abundants al Pirineu. A Espot es va registrar el rècord de precipitacions de la jornada amb 84,2 litres per metre quadrat, mentre que a Port del Comte van ser 49,8 litres i al Pont de Suert, 43,5, segons les dades del Meteocat. Així mateix, al port de la Bonaigua, Vielha, la Seu i Tavascan també es van superar els 30 litres. Al pla, les precipitacions van ser menys copioses i no van arribar a superar els 9 litres per metre quadrat. En aquest sentit, a Massoteres es van registrar 8,4 litres i a Cervera i Tàrrega van caure uns 7 litres.

tracking