SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Demanen noves diligències en el 'cas Boreas' tot i el temps transcorregut

Encara no hi ha hagut declaracions judicials ni acusacions formals un any després dels arrestos || S’indaguen suposats contractes a mida a l’anterior Diputació

Imatge de l’operació policial de l’anomenat ‘cas Boreas’.

Imatge de l’operació policial de l’anomenat ‘cas Boreas’.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat d’Instrucció 1 de Lleida continua rebent documentació per l’anomenat cas Boreas un any després de les 26 detencions, entre les quals la de l’expresident de la Diputació Joan Reñé i diversos empresaris i excàrrecs de l’ens provincial. Malgrat el temps transcorregut, el jutjat encara no ha interrogat els investigats i no hi ha acusacions formals en una causa, que li va costar el càrrec a Reñé. Fonts pròximes al cas van assenyalar que la Fiscalia ha sol·licitat més documentació i encara no s’ha citat a declarar ningú per la causa principal (el cas està dividit en cinc peces). S’estudia la possibilitat que les declaracions es facin en funció de cada peça per no allargar més encara els temps, tot i que encara no hi ha res decidit. De moment, es fan diligències respecte a la causa principal, en la qual s’investiga si des de la Diputació es van dissenyar concursos a mida per adjudicar obres “a dit” a empreses a canvi de comissions. Les declaracions judicials no es faran fins que arribi la documentació sol·licitada a la jutgessa per l’equip d’investigadors adscrits a la Policia Judicial. De les quatre peces secundàries, el jutjat s’ha pronunciat sobre tres, una de les quals relacionada amb un accident laboral i una altra, inhibida a Tarragona. D’altra banda, la tercera s’ha arxivat i està pendent de recurs (vegeu el desglossament). En la quarta s’investiga si des de l’ajuntament de Fondarella, del qual Joan Reñé era i és alcalde, es van desviar subvencions per fer obres a l’escola i el cementiri del municipi.

El 2 d’octubre es va complir un any de la detenció de vint-i-sis excàrrecs i empresaris en un cas pel qual encara no hi ha acusacions formals malgrat el temps transcorregut. De fet, Reñé només va comparèixer davant del jutjat el mes de juliol per la causa de Fondarella. La magistrada va qualificar el cas Boreas com a “complex”, per la qual cosa encara té sis mesos per continuar investigant i prendre declaració finalment als investigats.

Una causa separada contra Marlen Minguell va ser arxivada El jutge encara no s’ha pronunciat sobre el recurs presentat per la Diputació de Lleida a l’arxivament de la causa judicial per presumpte tràfic d’influències i revelació de secrets contra Marlen Minguell, excap d’Organització de la diputació de Lleida; Joan Buchaca, que va ser director del patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, i l’exdiputat de Convergència i Unió Francesc Xavier Ballabriga. En aquest cas s’investigava si Minguell havia mediat perquè un projecte d’una neboda, una explotació bovina valorada en cinc milions, es beneficiés d’ajuts europeus. El jutjat va arxivar aquesta causa, que espera el recurs presentat per la Diputació de Lleida contra el sobreseïment del cas. S’ha de recordar que Minguell també està sent investigada pel cas Boreas.

tracking