SEGRE

ECONOMIA ORDENANCES FISCALS

Balaguer apujarà un 10% la taxa d'escombraries, i més d'un 2,5% l'IBI

Preveu aplicar un recàrrec del 50% en la urbana als habitatges que estiguin buits i desocupats || Els residus, més cars per l’increment del cànon del Govern

Imatge d’arxiu de la plaça Mercadal de Balaguer.

Imatge d’arxiu de la plaça Mercadal de Balaguer.E. F

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Balaguer preveu aprovar dimecres que ve un increment del 10% la taxa d’escombraries, més d’un 2,5% l’Impost de Béns Immobles (IBI) i treballa per aplicar un recàrrec del 50% a la contribució per habitatge buit. Així ho va explicar l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, que va assenyalar que la pujada de la taxa d’escombraries està motivada per l’increment de cànon de residus de la Generalitat i els augments de costos que ha aplicat el consell de la Noguera. La proposta del consistori és aplicar un increment del 10% a tots els rebuts i d’un 5% per als petits comerços. Respecte a l’IBI, Vidal va recordar que en els últims quatre anys aquest impost ha estat congelat i ara “era necessari actualitzar-lo”. L’increment serà d’una mica més de 2,5% (el tipus passa de l’1,62 per cent a l’1,83%). Segons Vidal, això es tradueix que en un pis mitjà de Balaguer que paga ara uns 600 euros anuals s’incrementarà fins als 615 euros. El pagament es pot fer fraccionat cada quatre mesos.

Així mateix, el consistori treballa per aplicar de cara a l’any que ve un recàrrec del 50% l’IBI a tots els habitatges de bancs i empreses que estiguin buits tot l’any. Aquesta mesura busca augmentar l’oferta de lloguer al municipi. A més, va més enllà dels gravàmens que s’han aplicat fins ara a pisos buits propietat de bancs i s’estén d’aquesta manera als immobles en mans de grans particulars. Vidal va apuntar que a l’últim registre d’habitatges buits a la capital s’havien comptabilitzat al voltant de tres-cents pisos. Abans de finalitzar l’any, el consistori vol elaborar un nou cens per determinar quins estan buits, encara que aquesta tasca serà més complicada del que sembla, va apuntar Vidal, perquè “hem de comparar dades amb el cadastre”. D’altra banda, Vidal va explicar que si finalment arriben uns informes econòmics podria passar pel ple de dimecres la proposta de pressupost d’aquest exercici, encara pendent d’aprovació.

Al petit comerç de la capital de la Noguera només se li incrementarà un 5% el rebut de les escombraries

Pel que fa al cas de la Seu d’Urgell, aquest recàrrec també s’ha aprovat aquest mes i ha d’entrar en vigor de cara al 2020. Tanmateix, el criteri per aplicar la penalització del 50 per cent encara està pendent d’establir-se i també s’ha d’elaborar un nou registre d’habitatges buits a la capital de l’Alt Urgell.

Lleida i altres municipis ja apliquen aquesta mesura fiscal

La Paeria de Lleida i altres municipis de la demarcació com la Seu d’Urgell o Maldà, entre d’altres, ja apliquen aquesta mesura fiscal per afavorir el lloguer d’habitatges i frenar-ne també el deteriorament. Els ajuntaments apliquen aquesta penalització al constatar que nombrosos pisos estan buits de forma permanent i normalment són propietat d’entitats bancàries o grans constructores. Pretén incentivar el lloguer i facilitar també l’accés a l’habitatge.

tracking