SEGRE

DESPRÉS DE LA TEMPESTA SUBVENCIONS

La modernització del Canal d'Urgell perilla per danys del temporal xifrats en tres milions

Quim Torra advoca per una “reacció ràpida” a les destrosses per garantir la collita d’oli

La reunió de Torra amb alcaldes de les Garrigues i representants de la Diputació i la Generalitat.

La reunió de Torra amb alcaldes de les Garrigues i representants de la Diputació i la Generalitat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell va celebrar ahir una assemblea, on van aprovar el pressupost anual, que ascendeix a 8.200.000 euros, dels quals 3.500.000 formen part de la inversió per a modernització. El president de la comunitat, Amadeu Ros, va apuntar que la gota freda va provocar danys per valor d’entre dos i tres milions d’euros i ara estan “a l’expectativa de com responen les administracions, sinó no podrem portar a terme totes les obres projectades”. Ros va remarcar que els danys també afecten uns 28 quilòmetres del torrent de la Femosa des de les Borges Blanques, que ha sortit del seu curs i haurà de ser reconduït. En aquest cas, segons Ros, la xifra podria arribar fins als 5 milions. Així, les zones més afectades es troben a Arbeca, Juneda, Torregrossa, Artesa de Lleida, Puigverd de Lleida i els Alamús fins al final de la Femosa fins a Montoliu. En aquest últim punt, segons Ros, hi ha un tram del canal auxiliar que s’ha desfet. Ros va assegurar que ja s’ha posat en contacte amb la conselleria d’Agricultura, l’Estat, i l’Agència Catalana de l’Aigua i els ha demanat que arribin a un acord per determinar qui ha de dur a terme les reparacions. En aquest sentit, va anunciar pròximes reunions amb els seus representants i va assegurar que els primers ajuts es destinaran a reparar les canonades de les infraestructures de reg de les col·lectivitats.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar que es “reaccionés ràpidament” davant de les destrosses del temporal a les Garrigues i el Pla. Un dels motius que van esgrimir va ser que “d’aquí a quinze dies” començarà la collita de l’oli, un dels motors econòmics de les Garrigues. Va recordar que demà l’Executiu aprovarà un acord amb el qual “tots els departaments unificarem esforços per donar una primera resposta” a una situació d’“emergència” que ha afectat els camps, carreteres, camins i cultius.

Ayuntamientos de Les Garrigues, “zona de emergencia” para afrontar obras

El president del consell de les Garrigues, Jaume Setó, va explicar ahir que “els ajuntaments demanarem ser zona d’emergència per poder incorporar alguna factura extra dins dels pressupostos” per afrontar obres de reparació dels desperfectes provocats pel temporal de la setmana passada. Setó va apuntar que aquesta petició s’haurà d’aprovar en els plens dels consistoris. Després de la reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el president del consell va apuntar que “la majoria dels nostres pobles són petits, amb poca infraestructura, amb problemes econòmics i uns pressupostos molt reduïts, i si no comptem amb l’ajuda de l’administració som incapaços de recuperar tot el que s’ha emportat l’aigua en 24 hores”. Per la seua part, Torra va assegurar que ja estan començant a arreglar el pont del Vilosell i va apuntar que hi ha una “necessitat que totes les administracions es coordinin” per “trobar un punt de finestreta única perquè tothom tingui molt clar a qui dirigir les seues peticions”. Va assenyalar que en aquesta ocasió serà necessari “reaccionar encara més ràpid” que després de l’incendi de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues del mes de juny passat perquè “ens hi juguem el futur de la pagesia de la comarca”. Torra va presidir el consell d’alcaldes de les Garrigues, al qual també van assistir els consellers de Territori, Damià Calvet, i les conselleres de Presidència, Meritxell Budó, i Agriculttura, Teresa Jordà.

tracking