SEGRE

DESPRÉS DE LA TEMPESTA ADMINISTRACIONS

Préstecs sense interessos a damnificats pel temporal i ajuts per a obres d'urgència

La Generalitat pagarà el 50% de les actuacions dels ajuntaments destinades a reparar danys || La Diputació posa els seus tècnics a disposició dels municipis per agilitzar valoracions de danys

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat va anunciar ahir que els damnificats pel temporal de la setmana passada podran beneficiar-se de préstecs sense interessos i que els ajuntaments rebran ajuts per a obres d’urgència. L’acord de l’Executiu, que implica diversos departaments, estableix que empreses, autònoms, comunitats de regants i explotacions agrícoles, ramaderes i forestals podran accedir a la línia de crèdit habilitada després de l’incendi de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues. Podran recórrer-hi tant per afrontar inversions com per disposar de circulant i obtenir liquiditat. Les conselleries d’Agricultura i Empreses bonificaran els interessos d’aquests préstecs, que atorgarà l’ICF. Al marge d’aquests préstecs, Agricultura podrà establir altres ajuts per “recuperar la capacitat productiva” d’explotacions agràries quan estigui llesta l’avaluació de danys. Per la seua part, els consistoris rebran una subvenció del 50% per a reparacions. El delegat de la Generalitat, Ramon Farré, va explicar que aquesta ajuda “pot ser complementària a altres de la Diputació o de l’Estat, per la qual cosa el gruix de les inversions podrien estar sostingudes amb fons públics”. La partida que es destini a aquesta finalitat dependrà de la valoració de danys que presentin els municipis. Per la seua part, Territori revisarà les obres previstes en infraestructures danyades per avançar en la reparació. El conseller, Damià Calvet, ja va anunciar una inversió d’1,5 milions per arreglar el pont del Vilosell. Les pluges van afectar també el patrimoni lleidatà. Per això, Cultura analitzarà les actuacions d’emergència en enclavaments que hagin patit danys, com els Vilars d’Arbeca, on el perímetre va quedar inundat, o una torre caiguda a Castelló de Farfanya (vegeu la pàgina 15). El Govern estudiarà també millores en la xarxa de protecció civil a les comarques afectades. Generalitat, Estat, Diputació i els consells afectats es van reunir a Lleida per coordinar mesures de reparació.

El president de la Diputació, Joan Talarn, va recordar que la corporació provincial ja va aprovar destinar un milió d’euros per afrontar urgències. Talarn va anunciar també que han posat els seus serveis tècnics a disposició dels ajuntaments afectats per agilitzar la valoració de danys. Per la seua part, el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, va explicar que “hem obert la porta a incloure les afectacions de la gota freda en el reial decret de setembre” per a inundacions a Múrcia i Alacant. Això suposaria declarar els municipis afectats com a zones afectades greument per una emergència de protecció civil. D’aquesta manera podrien acollir-se a ajuts de 9 ministeris per reparar danys en habitatges, locals, explotacions i infraestructures. Aquesta mesura la va avançar la delegada del Govern estatal, Teresa Cunillera, en una reunió amb alcaldes a Montblanc. Paral·lelament, Protecció Civil compta amb ajuts que poden sol·licitar-se després d’una emergència i que s’han de sol·licitar, com a màxim, al cap d’un mes del succés. D’altra banda, el síndic de greuges investiga si la inacció de l’ACA en la gestió dels rius va agreujar els danys del temporal. 

Imatge d’una de les màquines que treballaven ahir a les vies de tren de Vinaixa.

Imatge d’una de les màquines que treballaven ahir a les vies de tren de Vinaixa.M.A.P.

tracking