SEGRE

PATRIMONI RESTAURACIÓ

Restauren les pintures murals de l'església de Santa Maria de Palau

El conjunt pictòric inclou des del romànic fins al segle XVII

Imatge d’una de les pintures restaurades a l’absis.

Imatge d’una de les pintures restaurades a l’absis.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’església romànica de Santa Maria de Palau, a la Baronia de Rialb, exhibeix ja la restauració de les pintures murals, que inclouen des del romànic fins al segle XVII. Els treballs han permès revertir-ne el deteriorament i conservar representacions pictòriques d’època renaixentista o d’inicis del barroc, escasses en el conjunt de Catalunya.

Aquest procés, a més, ha constatat l’existència d’estrats inferiors amb una gran quantitat de pintures d’estil romànic, la qual cosa demostra la importància del temple. Catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) aquest mateix any, forma part del conjunt de les 23 esglésies romàniques d’aquest municipi de la Noguera, un dels que concentra més construccions d’aquest estil a Catalunya i a Espanya.

L’ajuntament de la Baronia de Rialb ha impulsat la restauració del conjunt pictòric, que fa dos anys es trobava en perill de desaparèixer. Intervencions des del 2018 ho han impedit i, a més, han descobert tres estrats de pintures. El primer, d’envetats romànics de calç, correspon a la decoració inicial de l’església al segle XI; el segon és un fresc romànic de gran qualitat dels segles XI i XII; mentre que el tercer és decoració en temple dels segles XVI i XVII. Part d’aquestes pintures van sortir a la llum al retirar capes de guix que cobrien parcialment la cavitat de l’absis.

El mural de l’església de Santa Maria de Palau és un dels més importants que es troben en temples del Bisbat d’Urgell i fins i tot de Catalunya per la varietat i les dimensions de tot el conjunt. D’aquesta mateixa manera ho va explicar durant la presentació dels treballs el responsable del departament de pintura mural sobre pedra del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), Pere Rovira.

L’ajuntament de la Baronia de Rialb va obtenir una subvenció del departament de Cultura de gairebé 8.000 euros per a la restauració, mentre que la resta ha estat finançada amb fons del mateix municipi.

Imatge d’una de les pintures restaurades a l’absis.

Imatge d’una de les pintures restaurades a l’absis.E. FARNELL

tracking