SEGRE

AGRICULTURA SECTOR OLEÍCOLA

Arranca la collita de l'oli amb els preus més baixos en cinc anys

La DO Garrigues confia en millores de cotitzacions amb la primera producció de qualitat || Encara que tem que aquesta campanya sigui complicada per al sector

Durant la jornada els visitants van poder adquirir l’oli de la Granadella.

Durant la jornada els visitants van poder adquirir l’oli de la Granadella.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La producció d’oli d’oliva verge extra comença aquests dies a Lleida després de tancar una campanya amb els preus més baixos en cinc anys. Encara que el sector confia en una recuperació de les cotitzacions a les primeres partides, esperades i de qualitat, adverteix que aquesta serà una temporada difícil per a tot el conjunt de l’activitat oleícola marcada per diferents aspectes, des d’un important estoc sense vendre a Espanya fins a l’increment dels aranzels imposats als olis espanyols per part del Govern de Donald Trump als Estats Units.

El president de la Denominació d’Origen Garrigues, Enric Dalmau, explica que encara és aviat per parlar de preus d’aquesta campanya que acaba d’arrancar a les comarques de Ponent amb la recollida i molturació de les primeres olives, fonamentalment de finques de regadiu. Però va afegir que el sector ha patit a l’última campanya preus que poden qualificar-se com els pitjors dels cinc últims anys. De fet, la Unió Europea s’ha vist obligada a obrir el sistema d’emmagatzematge privat de producte amb ajuts comunitaris en un intent que remuntin les cotitzacions. Els últimes disponibles pel sistema Poolred, amb dades d’Andalusia, situen el quilo en 2,13 euros, quan s’estima que en el primer productor mundial són necessaris de 2,5 a 2,8 perquè l’agricultor cobreixi costos.

El sector ha patit a l’última campanya preus que poden qualificar-se com els pitjors en 5 anys

En el cas de Lleida, Dalmau explica que, per als pagesos, “amb preus inferiors als 3 euros no es pot funcionar” perquè s’afronten més despeses de producció que a Andalusia i ajuts públics inferiors. De cara a la campanya, les previsions no són optimistes, precisament perquè es parteix d’uns nivells de preus preocupants. En el cas d’Espanya, com passa a Lleida, s’augura una retallada de producció, però serà compensada al mercat internacional per la recuperació d’Itàlia, Grècia, Tunísia i Turquia.

La Granadella obre les fires del sector amb la primera premsada La Granadella va reviure ahir la tradició d’elaborar oli com fa un segle al posar en marxa el Molí Antic que allotja el Museu de l’Oli per a la primera premsada, davant d’un atent públic que va visitar la primera fira dedicada a aquest producte de temporada. L’alcaldessa, Elena Llaurador, es va mostrar satisfeta amb la participació, que va ser més que satisfactòria durant tota la jornada. La fira va començar amb una caminada i una carrera per l’entorn del poble, una fira de productes de proximitat i un dinar popular amb un total de 230 comensals, i també es van programar algunes activitats com una jornada tècnica que va ser inaugurada per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà. Els visitants van poder adquirir l’oli nou i degustar aquest producte. El president de la cooperativa de la Granadella, Ramon Barrull, va assenyalar que es produiran al voltant de 500.000 quilos.

tracking