SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Cachou i Goiat travessen la frontera amb França i compliquen el protocol d'aversió

Imatge d’arxiu de l’ós Cachou menjant carronya.

Imatge d’arxiu de l’ós Cachou menjant carronya.C.G.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els óssos Goiat i Cachou han travessat en els últims dies la frontera amb França, la qual cosa complica l’aplicació del protocol d’aversió per intentar canviar-los la conducta i evitar atacs a ramats.

Actualment, Cachou és a la Val d’Aran, encara que la setmana passada va ser al país veí, i Goiat és actualment a França. Aquest país no considera aquests dos plantígrads com a conflictius, la qual cosa provoca que no facin un seguiment tan estricte dels danys que poden provocar i dels atacs a bestiar, cosa que complica atribuir-los-hi. De la mateixa manera, França tampoc aplica el protocol de reeducació per evitar danys a bestiar. Això provoca també que no hi hagi una mostra més concreta per analitzar si les mesures d’aversió tenen efecte i tampoc hi ha dades per poder estudiar els danys d’aquests óssos a França.

S’ha de recordar que quan el GPS de Goiat s’estava quedant sense bateria, aquest plantígrad va passar una mica més de tres mesos a França, país que no va autoritzar la captura del plantígrad per poder canviar el collar i poder seguir tenint localitzat a aquest ós. Per fer-ho, la Generalitat va haver d’esperar que Goiat tornés a Aran. En un altre ordre, el Conselh demanarà un informe jurídic per assegurar-se que l’expulsió d’óssos es fa amb garanties i sense conseqüències penals per als que decideixin extreure’ls.

tracking