SEGRE

SEGURETAT EFECTIUS

Les comarques de Lleida han perdut més de 200 policies en els últims 6 anys

Els agents de la província no arriben a 2.300 comptant tots els cossos policials || La província de Lleida ha perdut més de dos-cents agents de policia en els últims sis anys i està a l’espera d’incorporar nous efectius després de les convocatòries de noves places de Guàrdia Urbana a la capital i si li correspon alguna dels Mossos d’Esquadra. En l’actualitat, els efectius disponibles no arriben als 2.300.

Imatge d’arxiu d’una graduació dels Mossos d’Esquadra a l’Institut de Seguretat Pública de Mollet del Vallès.

Imatge d’arxiu d’una graduació dels Mossos d’Esquadra a l’Institut de Seguretat Pública de Mollet del Vallès.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques de Ponent esperen les noves convocatòries per incorporar agents als diferents cossos de seguretat, sobretot a Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, que han registrat un descens en detriment de Policia Nacional i Guàrdia Civil. D’aquesta manera, s’ajudaria a frenar la pèrdua d’efectius que la província de Lleida ha acumulat aquests últims sis anys, amb més de dos-cents agents menys durant aquest període de temps.

Segons assenyala l’Institut d’Estadística de Catalunya, les comarques de Ponent i del Pirineu compten en l’actualitat amb un total de 2.268 agents dels diferents cossos operatius. Una xifra que ha descendit aproximadament un 9 per cent des de l’any 2012. En números absoluts es tradueix que la província compta amb 215 agents menys en l’actualitat que fa sis anys.

Sindicats assenyalen que hi ha mossos que opten a places de policies locals per no canviar de localitat

Els Mossos d’Esquadra concentren la majoria d’efectius desplegats a les comarques lleidatanes, amb un total de 1.349 agents. Si es compara amb l’any 2012, el cos ha perdut més d’un centenar d’agents a la província de Lleida durant aquest període de temps. Les places a la Policia Local, presents en una dotzena de municipis lleidatans, es mantenen més o menys estables, amb 328 agents en l’actualitat enfront dels 351 del 2012. A Lleida ciutat se n’han perdut uns quaranta.

També han descendit els efectius disponibles de Policia Nacional (160) i Guàrdia Civil (431), encara que en aquests cossos s’ha registrat un lleuger ascens l’últim any fruit de la situació política a Catalunya. Segons el govern central, els efectius de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil s’han incrementat durant els últims mesos a la província fins a assolir xifres de fa sis anys.

En les últimes convocatòries a policies locals i altres cossos de seguretat, els sindicats de Mossos d’Esquadra han alertat d’un “èxode” d’agents per la necessitat de conciliar la vida laboral i familiar, ja que la majoria acaben destinats fora del seu lloc d’origen. Una problemàtica que s’uneix a les exigències de millores laborals i salarials al cos.

La incorporació de la dona als diferents cossos de seguretat s’ha incrementat de forma considerable durant els últims anys, però continua sent un percentatge molt reduït. En el cas dels Mossos d’Esquadra, només el 16,3 per cent són dones a la província de Lleida. Així mateix, l’edat mitjana supera els 45 anys i només un 13 per cent en té menys de 40.

Sol·licituds obertes per a les noves places de mossos

El departament d’Interior va obrir dilluns passat el termini per als aspirants que volen presentar sol·licituds per optar a les 750 noves places dels Mossos d’Esquadra, la que serà la segona promoció en pocs mesos. El termini estarà obert fins al pròxim dia 29 de novembre i els requisits estan disponibles a la pàgina web de la policia catalana. L’estiu passat, es van graduar uns 500 nous agents a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, a Mollet del Vallès, promoció que no va aportar cap agent a les comarques lleidatanes. S’ha de veure si de les noves places alguna serà per a Ponent. La de l’estiu passat era la primera convocatòria de nous agents de la policia catalana en sis anys.

A començaments d’aquest any, es va iniciar la preparació de 750 agents més, que estan en formació. A això, s’hi ha d’afegir la convocatòria per cobrir vint places de la Guàrdia Urbana de Lleida.

El setembre passat, més de 260 aspirants es van presentar a la prova cultural per accedir a la Policia Local. A banda d’aquestes oposicions, l’ajuntament també va convocar un concurs de mobilitat horitzontal destinat a agents d’altres policies locals, dels Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per a onze places, a les quals es van presentar 150 agents, 118 dels quals mossos.

tracking