SEGRE

SUCCESSOS OBITUARI

El Pallars acomiada El Palanca

Les restes de Jordi Riba, últim protagonista de la tragèdia de Tor, descansen al panteó familiar d’Alins || Va morir ja octogenari a casa seua a Baro

Les restes de Jordi Riba descansen des d’ahir al panteó de la família al cementiri d’Alins.

Les restes de Jordi Riba descansen des d’ahir al panteó de la família al cementiri d’Alins.MARTÍ PETIT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un funeral a l’església de Sant Vicenç d’Alins va acomiadar ahir al migdia Jordi Riba Segalàs, també conegut com El Palanca. Va ser un dels propietaris de Tor i l’últim protagonista de la tragèdia que des dels anys vuitanta ha acompanyat al nom d’aquesta muntanya del Pallars Sobirà. Les disputes sobre la propietat i l’ús d’aquesta vasta superfície limítrofa amb Andorra va arribar a desencadenar tres assassinats.

Més de dos dècades després d’aquells fets, les restes de Riba descansen al panteó de la família al cementiri d’Alins, tal com el finat havia disposat a les últimes voluntats.

Els nebots que van mirar d’impedir-ho mesos enrere van accedir finalment a enterrar-lo a la sepultura familiar. La mort li va arribar a Riba ja octogenari, com a conseqüència d’una insuficiència respiratòria, a l’habitatge del poble de Baro on va passar els seus últims anys en companyia d’una persona del seu entorn. Va ser l’únic protagonista dels fets de Tor que va morir al seu propi llit per causes naturals. Va defensar al llarg de la seua vida els usos tradicionals de la muntanya, com pastures i explotació forestal. Això suposava un aïllament que va propiciar que Tor es convertís en zona de pas per al contraban a través del port de Cabús.

La posició de Riba el va enfrontar a Josep Montané, de casa Sansa, que va voler promoure la construcció de pistes d’esquí en col·laboració amb l’empresari andorrà Rubén Castañé. Les tensions entre les dos parts van culminar el juliol del 1980, quan dos empleats de Castañé van matar a trets dos treballadors de Riba. Van ser condemnats a vuit anys de presó i el projecte d’esquí va caure en l’oblit. Una sentència va declarar Montané com a únic propietari de Tor el 1995 i el juliol d’aquell any va aparèixer mort, víctima d’un crim mai resolt.

Les restes de Jordi Riba descansen des d’ahir al panteó de la família al cementiri d’Alins.

Les restes de Jordi Riba descansen des d’ahir al panteó de la família al cementiri d’Alins.MARTÍ PETIT

tracking