SEGRE

ESQUÍ ESTACIONS

FGC col·laborarà per garantir la temporada de Boí Taüll i preveu quedar-se-la en el futur

Actius de Muntanya mantindrà aquest hivern la titularitat de l’estació d’esquí || La Generalitat assigna a Ferrocarrils la tasca d’elaborar un estudi de viabilitat per gestionar i explotar les pistes

Imatge de les pistes de l’estació de Boí Taüll cobertes de neu el cap de setmana passat.

Imatge de les pistes de l’estació de Boí Taüll cobertes de neu el cap de setmana passat.BOÍ TAÜLL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) col·laborarà aquest hivern amb Actius de Muntanya per garantir la temporada d’esquí a Boí Taüll i preveu quedar-se l’estació a partir de la campanya 2020-2021. El Consell Executiu va autoritzar a aquestes dos empreses públiques formalitzar un conveni de cooperació per gestionar l’estació de l’Alta Ribagorça. L’acord apovat ahir preveu que la titularitat de les pistes segueixi ara per ara en mans d’Actius de Muntanya, que depèn de la conselleria d’Empresa. Aquesta s’ocuparà de les relacions amb els treballadors, els proveïdors i les administracions.

Per la seua part, FGC s’encarregarà d’elaborar un pla per determinar la viabilitat de gestionar i explotar l’estació, així com un estudi sobre quines són les inversions necessàries. La previsió és que Ferrocarrils assumeixi la titularitat de l’estació l’hivern de l’any que ve. No obstant, l’acord estableix que la Generalitat haurà de fixar la manera en què FGC passarà a ser el nou titular partint del pla de viabilitat. Aquesta empresa pública ja és propietària de les estacions d’Espot Esquí i Port Ainé, les dos al Pallars Sobirà; i de La Molina, Vall de Núria i Vallter 2000, a les comarques de Girona.

Fonts sindicals van assenyalar que aquest anunci és “positiu” i “arriba just amb la neu”. Van apuntar que l’acord desbloqueja també les contractacions necessàries per preparar la temporada, l’inici de la qual es preveu el dia 30. L’estació té una desena d’empleats fixos i una trentena més durant la temporada. Aquests últims “esperaven l’acord del Govern, que permet completar les contractacions”, segons les mateixes fonts. La Generalitat, per la seua part, va assegurar que de l’estació depenen uns 140 llocs de treball directes i 300 més d’indirectes. Això converteix Boí Taüll en un dels motors econòmics de l’Alta Ribagorça.

Val a recordar que el Govern va assumir l’hivern passat la gestió directa de l’estació després que el grup immobiliari Nozar renunciés a gestionar-la. D’altra banda, ahir a la nit hi va haver més nevades i van caldre cadenes al port de la Bonaigua.

El jutge ajorna l’adjudicació del resort

El jutge que ha de decidir si adjudica el resort de Boí Taüll al grup de Reus va ajornar ahir la decisió. Fonts pròximes al procés van corroborar que el lletrat ha establert un termini fins divendres per presentar al·legacions a la nova oferta presentada per l’únic postor en la subhasta del mes d’octubre passat. Aquesta contempla una proposta econòmica de 300.000 euros i el compromís de pagar els 2 milions de deute de la Seguretat Social (vegeu SEGRE de dijous passat).

Aquest nou termini retarda la resolució de la subhasta, prevista a mitjans d’aquesta setmana. El jutge ha de decidir si accepta l’oferta del grup de Reus (constituït entorn de l’operador turístic Viajes Para Ti) i li adjudica el resort. Altrament, la subhasta quedaria deserta al no haver-se presentat en el seu moment altres oferents. El traspàs de l’aparthotel La Solana i l’hotel Taüll, així com el contracte d’arrendament de l’hotel Romànic es van paralitzar per una al·legació del BBVA, principal creditor de Promocions Turístiques de la Vall. Aquesta filial de Nozar, ara en liquidació, havia gestionat fins ara aquests establiments del Pla de l’Ermita.

Per la seua part, fonts sindicals van assegurar que temen que l’adjudicació quedi truncada, una situació que consideren “el pitjor” escenari possible. Davant del compromís del grup de Reus de subrogar els contractes de tota la plantilla, formada per més de 50 persones, declarar deserta la subhasta obligaria a prosseguir la liquidació de la filial de Nozar amb un ERO d’extinció de tots els llocs de treball. El comitè d’empresa tem que l’únic oferent retiri la proposta “si el BBVA no dóna el deute per liquidat” o bé si el procés es prolonga. “Ja tenim la temporada a sobre”, van recordar.

Val a recordar que, a més de presentar al·legacions a la subhasta, l’entitat bancària ha impugnat el pla de liquidació de Promocions Turístiques de la Vall. Per la seua part, una agència de viatges de València ha anunciat la intenció d’aconseguir el resort i explotar-lo si l’adjudicació es declara deserta.

El principal motor econòmic de la Ribagorça, obert des del 1991 Boí Taüll és la segona estació d’esquí més important de Lleida després de Baqueira i el principal motor econòmic de l’Alta Ribagorça. Va obrir el 1991, impulsada per capital privat (Agrupació Mútua, Bankpime i petits accionistes). El 2004, el grup Nozar en va obtenir la propietat i la va mantenir fins al 2014, quan la Generalitat va acceptar el domini esquiable com a dació en pagament de deutes amb l’ICF. Llavors, la filial que explotava el domini va firmar un contracte d’arrendament amb la Generalitat que establia que podien optar a recuperar la propietat. Nozar va renunciar a l’explotació i el Govern català va assumir l’hivern passat el control de Boí Taüll.

Imatge de les pistes de l’estació de Boí Taüll cobertes de neu el cap de setmana passat.

Imatge de les pistes de l’estació de Boí Taüll cobertes de neu el cap de setmana passat.BOÍ TAÜLL

tracking