SEGRE

TRIBUNALS REFERÈNDUM

La Fiscalia demana inhabilitar 18 mesos l'alcalde d'Agramunt per l'1-O

Sol·licita al TSJC que imposi a Bernat Solé aquesta condemna per una suposada desobediència || L’Audiència arxiva dos denúncies per les càrregues a la Mariola

Imatge de les càrregues policials durant la celebració del referèndum de l’1-O a la Mariola.

Imatge de les càrregues policials durant la celebració del referèndum de l’1-O a la Mariola.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que jutgi per un delicte de desobediència el diputat d’ERC al Parlament i alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, per l’organització i celebració del referèndum de l’1-O al seu municipi. D’aquesta forma respon a la interlocutòria del TSJC que sol·licitava a les parts que es pronunciessin sobre si obria judici oral contra Solé després de considerar que hi havia indicis de delicte, de forma que seria el primer alcalde de Catalunya a ser jutjat pel referèndum. La Fiscalia sol·licita que s’imposi a Solé una pena d’un any i mig d’inhabilitació per a ocupació o càrrec públic, a més d’una multa de 24.000 euros.

Segons l’escrit d’acusació del Ministeri Públic, Solé “va tenir una activa participació en la promoció, organització i celebració de l’il·legal referèndum”, malgrat la prohibició per part del Tribunal Constitucional, i el “seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa” per a la seua celebració. La Fiscalia assenyala que Solé va cedir l’escola municipal per a la votació i que “va prendre decisions com amagar les urnes”. Així mateix, diu que va participar en un acte a favor del referèndum el 25 de setembre del 2017 al teatre d’Agramunt malgrat la prohibició “expressa” del TC. En el seu compte de Twitter, Solé va assenyalar que “estar al costat de la gent d’Agramunt durant aquell dia és un acte d’obediència al mandat democràtic pel qual em van votar”.

D’altra banda, l’Audiència de Lleida ha arxivat de forma provisional dos de les tres denúncies que es van presentar per les càrregues policials al col·legi de la Mariola durant l’1-0, al Centre de Formació d’Adults Joan Carles I de Lleida, a l’assenyalar que en aquests dos casos no s’ha pogut identificar els agents que presumptament van agredir els denunciants. Sí que envia a judici la denúncia d’una tercera persona per un delicte lleu de lesions perquè els Mossos d’Esquadra sí que han pogut identificar l’agent de la Policia Nacional.

L’Audiència rebutja fer una investigació de tot l’operatiu policial desplegat a la Mariola l’1-O i no accepta investigar l’inspector en cap de l’operatiu perquè “no va participar en les lesions denunciades”.

tracking