SEGRE

MEDI NATURAL PROTECCIÓ

Mont-rebei perd en dos anys el 10% del turisme d'estiu per allaus

En els mesos de juny, juliol i agost d’aquest any el van visitar 22.793 persones i el 2017 van ser 25.314 || Xifres del pàrquing de la Masieta, a Sant Esteve de la Sarga

Imatge d’arxiu de turistes al congost de Mont-rebei.

Imatge d’arxiu de turistes al congost de Mont-rebei.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El congost de Mont-rebei va perdre l’estiu passat un 10% dels turistes respecte al mateix període de l’any 2017, quan van començar a implantar-se mesures de control d’accés (reserva anticipada del pàrquing) a la zona de l’aparcament de la Masieta. Així es desprèn de les dades de la Fundació Catalunya-La Pedrera, titular de les 600 hectàrees de la part catalana del congost.

Durant els mesos de juny, juliol i agost van visitar aquest espai natural un total de 22.793 persones i l’estiu del 2017 van ser 25.314. Aquesta disminució de visitants es deu principalment als talls a l’accés al congost com a conseqüència de les allaus de pedres i roques durant els mesos de juliol i agost que van mantenir la carretera tancada durant més de dos mesos. No obstant, els turistes van poder accedir al pàrquing de Sant Esteve de la Sarga per un camí alternatiu. L’any 2018 també es va registrar un despreniment que va tallar l’entrada al congost durant vuit dies. Segons les dades de la fundació tant l’any 2018 com el 2019 es van registrar allaus de roques en el mateix període que van provocar anul·lacions de reserves al pàrquing de Sant Esteve de la Sarga. Aquestes dades corresponen als turistes que van entrar a Mont-rebei per l’accés gestionat per la fundació. El mes d’agost passat, la carretera que dóna accés directe a la zona d’estacionament va estar un mes i mig tancada.

L’aparcament és de pagament des de l’any 2013 i costa 4 euros per vehicle (abans d’aquest any era gratuït). Un preu que, segons la gestora, serveix per poder mantenir aquest espai i garantir la preservació dels valors naturals de l’entorn.

S’ha de recordar que Generalitat i institucions lleidatanes i aragoneses van acordar al mes de juliol crear una comissió per regular els diferents usos i activitats turístiques a Mont-rebei. Aquesta regulació ha d’evitar massificacions que arribin a posar en perill el patrimoni natural i l’activitat turística. Una de les possibilitats que es van posar a sobre de la taula va ser la de limitar l’accés. El congost de Mont-rebei va rebre el llarg de tot l’any 2018 prop de 200.000 turistes i s’ha convertit en un dels principals atractius turístics de Lleida.

tracking