SEGRE

METEOROLOGIA FRED I NEU

La primera gran nevada de tardor deixa fins a 40 cm i dificulta el trànsit a Aran i el Sobirà

Restringit el pas de camions articulats pel túnel de Vielha i cadenes per circular a l’Alta Ribagorça i la Bonaigua || Les temperatures cauen, amb mínimes de fins a 9,5 graus sota zero a Espot

A Espot es van arribar a acumular fins a 35 centímetres de neu nova.

A Espot es van arribar a acumular fins a 35 centímetres de neu nova.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera gran nevada de tardor va deixar ahir fins a 40 centímetres de neu nova en alguns punts del Pirineu, la qual cosa permetrà que l’esquí comenci la temporada a finals de mes amb totes les garanties. El temporal va començar a deixar-se sentir a les cotes altes d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Sobirà amb un fort descens de les temperatures, amb puntes de 7,8 graus negatius al port de la Bonaigua i fins a 9,5 graus negatius a Espot.

Tanmateix, no hi va haver incidències greus i la majoria de complicacions de trànsit es van concentrar durant la matinada passada i les primeres hores del matí en algunes carreteres de muntanya.

La neu i el fred reforçaran els treballs per preparar les estacions i animaran l’ocupació a la muntanya

La incidència més important va ser l’acumulació de neu i gel que va obligar a utilitzar cadenes per circular durant tot el matí al port de la Bonaigua (C-28). El trànsit per aquesta via es va restablir al migdia. Les cadenes també van ser necessàries al matí per circular per la C-142b de Naut Aran a Baqueira; la C-147 a Alt Àneu d’Esterri a Alós d’Isil; a l’L-500 a la Vall de Boí fins al balneari; l’L-501 a la Vall de Boí i l’N-141 a Bòssot, mentre que el trànsit de camions articulats va quedar interromput a la carretera N-230 entre Vilaller i Vielha (túnel de Vielha) entre les 3.45 i les 12.00 hores del migdia, segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT). També va quedar limitat el trànsit de camions articulats a l’N-260 al port del Canó, fins a Soriguera i Montferrer i Castellbò.

El temporal va deixar entre 20 i 40 centímetres de neu nova a les comarques de muntanya i les precipitacions van arribar fins a Esterri d’Àneu i Espot, on van obligar les brigades a retirar la neu dels carrers i diversos veïns van treballar per netejar també les vies de comunicació, segons va explicar l’alcalde d’Espot, Josep Sebastià. També l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, va explicar que el municipi es va despertar cobert de neu tot i que no va destacar cap incidència greu.

A Barruera es van registrar fins a 15 centímetres de neu nova, igual com a la Vall de Boí. Segons el servei de Carreteres de la Diputació van caldre cadenes en diferents trams de vies de la seua titularitat al Sobirà, afectades per la neu i el gel al matí. Tanmateix, a mitja tarda la circulació va quedar restablerta.

Aquest temporal de neu pronostica un bon inici de la temporada d’esquí a final de mes i un bon pont de la Puríssima. En aquest sentit, les estacions lleidatanes podran treballar amb els canons de neu per augmentar la superfície esquiable dels seus complexos.

Les previsions meteorològiques apunten que el fred s’intensificarà avui i s’estendrà a les comarques del pla de Lleida. En aquest sentit, la cota de neu podrà baixar fins als 500 metres d’altitud. Davant d’aquest pronòstic de fred, la Paeria de Lleida va activar el Pla Iglú per allotjar persones sense sostre a l’equipament de Jericó i al Centre Cívic de Balàfia.

A Espot es van arribar a acumular fins a 35 centímetres de neu nova.

A Espot es van arribar a acumular fins a 35 centímetres de neu nova.ACN

A Espot es van arribar a acumular fins a 35 centímetres de neu nova.

A Espot es van arribar a acumular fins a 35 centímetres de neu nova.ACN

tracking