SEGRE

INFRAESTRUCTURES REGADIUS

Pinyana repara esquerdes al llarg d'un quilòmetre de séquia a Rosselló

Per evitar filtracions, i també actuarà al canal principal a la partida de Marimunt || Últims passos per modernitzar 1.600 hectàrees de cinc municipis

La reparació de la séquia del Cap que s’ha fet a Rosselló.

La reparació de la séquia del Cap que s’ha fet a Rosselló.A.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comunitat de regants de Pinyana està reparant conduccions als punts on han detectat esquerdes i filtracions d’aigua. És el cas de la séquia del Cap al seu pas per Rosselló, on les actuacions s’estenen al llarg d’un quilòmetre de canalitzacions a instàncies de l’ajuntament d’aquesta població del Segrià. En aquesta zona s’han segellat totes les juntes per impedir fuites i evitar el malbaratament de cabal en la pròxima campanya de regs, que començarà a mitjans de març del 2020.

La campanya de regs va finalitzar aquest octubre i, fins a l’inici de la següent, la comunitat aprofita per reparar les ruptures de conduccions, segons va assenyalar el president dels regants, Ramon Piqué. De fet, la pròxima actuació serà revisar el canal principal al seu pas per la partida de Marimunt a la zona d’Ull Roig. Aquesta intervenció a Rosselló ha representat una inversió d’aproximadament 15.000 euros.

D’altra banda, Piqué va indicar que ja tenen a punt el projecte ambiental per a la modernització de 1.600 hectàrees més de regadiu a la Portella, Benavent de Segrià, Corbins, Torre-serona i Vilanova de Segrià. A més, s’estan portant a terme reunions amb les comunitats de base d’aquests municipis per aconseguir l’autorització definitiva. De fet, en breu se’ls passarà qüestionaris perquè hi donin suport definitiu.

“Tot sembla indicar que els regants donen suport a aquesta modernització”, va explicar. L’avantprojecte ja està elaborat i si rep el suport majoritari s’abordarà la redacció del projecte constructiu. Pinyana vol modernitzar les 14.000 hectàrees d’aquest reg històric.

Tant el Govern com la Junta de Sequiatge han adjudicat les obres, pendents tan sols de l’inici, que s’acordarà en una reunió amb la conselleria aquest divendres.

Pinyana, el primer reg històric de Lleida, té el compromís de la Generalitat per modernitzar per fases l’extensió regable, la qual cosa costarà 40 milions d’euros. L’objectiu és fer-ho aprofitant la pressió natural sense bombatges amb preses a Santa Anna i en altres conduccions i basses.

Tot a punt per suprimir el reg a manta en part de l’Horta de Lleida

El president de l’Horta de Lleida, Joan Antoni Boldú, va indicar que ja està tot a punt per abordar la modernització de 1.297 hectàrees de les partides de Butsènit, Rufea, la Caparrella i Malgovern. L’obra implicarà una inversió de 9,8 milions, dels quals la Generalitat aportarà el 60 per cent i els regants, la resta.

tracking