SEGRE

La Diputació de Lleida reclama ajuts i rebaixes fiscals per als agricultors pels "baixos preus" de la fruita

Ciutadans reclama que tots els continguts del web de la institució es puguin consultar en castellà

Una imatge del ple de la Diputació de Lleida d'aquest dijous.

La Diputació de Lleida reclama ajuts i rebaixes fiscals per als agricultors pels "baixos preus" de la fruitaItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous una moció d'ERC que reclama al govern de l'Estat ajuts directes i rebaixes fiscals per als productors de fruita dolça per fer front als "baixos preus" que perceben, sobretot en el cas de la fruita de pinyol. El text també insta el Departament d'Agricultura a seguir treballant per incrementar-ne el consum i vetllant pel compliment del Codi de bones pràctiques entre els diferents agents que integren el sector.

La Diputació de Lleida ha expressat el seu suport als productors de fruita dolça davant la crisi de preus del sector en què, en algunes ocasions, han de vendre els seus productes "per sota del cost de producció". La moció, presentada per ERC, ha prosperat amb els vots de tots els grups i l'abstenció del Comú. Tot i això, la majoria de formacions han reclamat que, més enllà de demanar ajuts i avantatges fiscals, el que calen són mesures que "realment" garanteixin la competitivitat del sector i afavoreixin el relleu generacional al sector agrari.

En concret, la moció aprovada insta el govern espanyol a oferir ajuts directes als productors per fer front als "baixos preus"; rebaixes fiscals amb mesures com ara la reducció dels mòduls de l'IRPF, i estendre al conjunt de l'Estat els ajuts per a l'arrancada de plantacions de fruita de pinyol, com els que va posar en marxa a Catalunya el Departament d'Agricultura. També insta la conselleria a continuar aplicant el Codi de bones pràctiques entre els agents que integren la cadena agroalimentària, i a seguir treballant en campanyes per incrementar el consum de fruita dolça.

Així mateix, el text demana a les administracions competents que es vetllin pel compliment "real i efectiu" de la normativa que fixa els terminis de pagament dels productes d'alimentació; i l'establiment de les condicions "reals" perquè els pagesos i ramaders catalans puguin competir "en igualtat" pel que fa "a les exigències i als estàndards de producció" respecte als productes agraris provinents d'altres països.

Cs reclama que tots els apartats del web siguin accessibles en castellà

També s'ha aprovat una moció de Ciutadans que reclama que la totalitat dels apartats del web de la diputació lleidatana es puguin consultar en castellà, de la mateixa manera que en català i aranès. La diputada Maria Burrel considera que aquesta situació suposa una "discriminació per motiu de llengua" per a molts ciutadans, tenint en comte que el castellà també és llengua oficial. Altrament, el text també insta la institució a publicar al web el llistat del personal eventual, la seva formació i les retribucions que rep.

Des del govern d'ERC i JxCat han expressat la seva aposta per la transparència i, en aquest sentit, han explicat que ja s'està duent a terme la millora i actualització del web amb aquest objectiu. A la vegada, han defensat la voluntat de complir amb la llei i, per tant, possibilitar que tots els apartats del web estiguin disponibles en les tres llengües i de facilitar l'accés dels ciutadans a informació com la que sol·licita la moció de Cs.

El primer punt s'ha aprovat amb els vots de Cs i JxCat, mentre la resta de grups s'han abstingut, en considerar que la diputació ja treballa perquè el web estigui disponible totalment en castellà. En segon, ha prosperat amb el suport de tots els grups.

ECP reclama una aposta per la contractació pública d'energia renovable i socialment justa

El Ple també ha donat aprovat a una moció d'En comú Podem que insta la diputació a elaborar un estudi sobre la contractació d'energia elèctrica dels ens locals de la demarcació, sobre les empreses comercialitzadores i l'origen dels seus productes energètics "amb l'objectiu que progressivament els ens locals puguin contractar la distribució de l'energia elèctrica amb comercialitzadores que ofereixin una prestació del servei elèctric amb el 100% d'energia d'origen renovable i amb criteris de responsabilitat social".

La moció també demana que s'avaluïn totes les possibilitats de contractació de subministrament d'energia renovable per aquelles dependències i instal·lacions del sector públic de la Diputació de Lleida. Així mateix, insta a incloure en els plecs de contractació d'energia de tots els edificis del sector públic de la institució criteris i clàusules vinculades a l'eficiència energètica i l’energia d'origen renovable i socialment responsable. També insta els governs català i espanyol a estudiar els mecanismes per "recuperar per a la ciutadania les xarxes de distribució d'electricitat". La moció s'ha aprovat amb els vots d'ERC, PSC, UA; l'abstenció de JxCat, mentre Cs s'ha pronunciat en contra.

La sessió també ha donat llum verda als projectes reduïts per a la millora del ferm de la carretera N-141f, entre Cervera i les Oluges, i de l'LV-3311, al terme de Bellvís.

La Diputació de Lleida reitera el compromís amb el Mamapop

D'altra banda, el president de la Diputació de Lleida ha reiterat el compromís de la institució amb el festival Mamapop, arran d'un pregunta d'En Comú Podem sobre un document rebut pels grups que, segons Elena Ferre, "aixeca alguna que altra sospita" en relació amb els recursos que el festival destina a l'IRB per a la investigació sobre el càncer de mama. Ferre ha instat la diputació a demanar una auditoria dels comptes de l'entitat privada organitzadora de l'esdeveniment per saber com es gasten els diners recaptats, tenint en compte l'aportació que hi destina la Diputació de Lleida.

Talarn ha dit que la institució "no valora rumors" i ha explicat que la relació de la diputació amb l'empresa organitzadora és en qualitat de suport, uns 15.000 euros anuals concretament, perquè "tot el que guanya va a l'IRBLleida".

ECP també ha qüestionat i ha qualificat de "poc ètic" els 2.272,50 euros que la diputació destina a la compra de lots de Nadal que es lliuren a periodistes. Joan Talarn ha explicat que és una "tradició" que es porta fent des de fa molts anys, tenint en compte la cobertura que els mitjans de comunicació per informar dels plens i del dia a dia de la institució. El president ha remarcat que els lots "no van adreçat a cap periodista concret", sinó que són els mitjans els quals decideixen els periodistes que assisteixen a l'esmorzar que organitza la diputació en el qual es lliuren.

En resposta a una pregunta del PSC, el vicepresident Jordi Latorre ha explicat que la diputació no ha comptabilitzat encara el nombre total d'ajuntaments lleidatans que han demanat ajuts pels danys soferts pels aiguats, ni la quantitat total dels ajuts sol·licitats. Així, ha expressat el compromís que la institució donarà a conèixer aquestes dades en els pròxims dies.

Declaració institucional per a l'eradicació de la violència contra les dones

Un llaç de color lila ha presidit el Ple, amb motiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones que es commemora el 25 de novembre. En aquest sentit, la Diputació de Lleida ha aprovat a l'inici de la sessió una declaració institucional de rebuig a qualsevol tipus de violència i discriminació contra les dones. Així, el text defensa uns pressupostos amb perspectiva de gènere i polítiques que promoguin la igualtat, l'equitat, així com la col·laboració amb el món local per dur a terme mesures per lluitar contra la violència masclista.

tracking