SEGRE

INFRAESTRUCTURES REGADIUS

El Govern inverteix 8 milions per regar 430 hectàrees més del canal Segarra-Garrigues

Les obres començaran de forma “imminent” al sector 15, a Castelldans i Cervià de les Garrigues || Entreguen 513 escriptures de concentracions parcel·làries, que representen 1.800 ha regables

Imatge de l’entrega de les 513 escriptures de la concentració parcel·lària, ahir a Castelldans.

Imatge de l’entrega de les 513 escriptures de la concentració parcel·lària, ahir a Castelldans.X.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat començarà de forma “imminent” les obres per posar en reg 437 hectàrees del sector 15 del canal Segarra-Garrigues, que correspon a Castelldans i Cervià de les Garrigues. Així ho van assegurar ahir el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, i el subdirector general d’Infraestructures Rurals, Antoni Enjuanes. Aquestes actuacions per estendre la xarxa secundària de reg en aquesta zona suposaran una inversió de prop de 8 milions d’euros. L’alcalde de Castelldans, Conrad Llovera, va explicar que una vegada estiguin enllestides aquestes obres, el municipi augmentarà del 45% al 70% la superfície en reg. Així mateix, Enjuanes va assegurar que estan buscant les adhesions dels agricultors a l’Albagés, el Soleràs, el Cogul i Granyena de les Garrigues (que corresponen als sectors 10, 11 i 14 del canal). En aquest sentit, Anson va apuntar que “també començarem les obres de connexió amb l’embassament de l’Albagés, perquè des del pantà també s’han de regar parcel·les d’aquesta zona”.

La Generalitat va entregar ahir a la sala de la llar de Castelldans les 513 escriptures de la concentració parcel·lària d’aquest municipi de les Garrigues. Aquesta zona suposa una superfície regable de 1.800 hectàrees. Les obres en aquest sector van acabar el 2011 i ja rega des de fa tres anys. La dotació de reg equival a 6.500 metres cúbics d’aigua per hectàrea i any, que és la que té el canal Segarra-Garrigues.

En l’actualitat, s’executen obres a la xarxa secundària de les Borges, Verdú i Sant Martí de Riucorb

En l’actualitat, s’estan executant obres a la xarxa secundària per portar l’aigua a finques de les Borges, Sant Martí de Riucorb i Verdú. En aquest últim municipi, s’està procedint a expropiar finques per estendre la xarxa de reg de suport a la zona d’especial protecció per a les aus (Zepa). Les inversions en aquestes tres àrees del canal ja van quedar estipulades als pressupostos del 2017.

Anson va apuntar que “a la llarga, tot el país veurà la importància que té el Segarra-Garrigues, no només com una infraestructura fonamental de Lleida, sinó com un sistema de país, no tan sols des del punt de vista de l’agricultura, que dinamitzarà l’economia del territori, sinó perquè és un exemple de gestió ambiental”. En aquest sentit, va assenyalar que el pla econòmic financer d’infraestructures de regadiu que va aprovar el Govern, que preveu una inversió de 352 milions per acabar el canal el 2032, “dóna una certa tranquil·litat en la regularitat de les inversions”.

Amb aquesta aprovació es consignaran les partides anuals que garantiran la inversió en la infraestructura durant els pròxims tretze anys al marge dels pressupostos de la Generalitat. Anteriorment a l’aprovació d’aquest pla, els regants es van mostrar molt crítics amb l’aturada de les obres malgrat que els pagesos ja havien donat el beneplàcit al pagament de la part que els correspon abonar per portar l’aigua a les seues finques.

tracking