SEGRE

MUNICIPIS CENTRALS NUCLEARS

El Segrià i les Garrigues, amb carències en alarma nuclear

El síndic de greuges exigeix reforçar els plans d’emergència i seguretat || Insta Govern central i Generalitat a coordinar-se

El síndic, en una reunió dels plans d’emergència.

El síndic, en una reunió dels plans d’emergència.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va presentar ahir l’informe de deficiències en seguretat nuclear de la zona d’Ascó i Vandellòs. Ribó va qualificar les carències de “sonades i espectaculars” i va posar exemples dels anacronismes que plantegen el PENTA (Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona) i els Panem (els plans municipals) als pobles del sud del Segrià i les Garrigues més propers a la central. Les emergències encara es comuniquen per fax i en ordinador, hi ha una extensa zona al costat de les plantes sense cobertura de telefonia mòbil o municipis sense megafonia.

Tampoc es fan simulacions de les evacuacions perquè la població estigui acostumada i preparada. El síndic va proposar crear un òrgan de coordinació, actualitzar el PENTA a les directives europees (l’última revisió és del 2009) i millorar les carreteres i els trens. “Les deficiències constatades són molt sonades.” Va instar el Govern i la Generalitat a crear un òrgan de coordinació per a les emergències i que es duguin a terme simulacres d’evacuació. L’informe recull desenes de carències en vint-i-dos municipis. Afecten les comunicacions, les infraestructures, el suport tècnic, la posada al dia dels plans d’emergències, la megafonia, l’evacuació, el manteniment de les estacions de descontaminació o la revisió de la limitació territorial, entre d’altres.

tracking