SEGRE

TRIBUNALS INFRAESTRUCTURES

Els jutjats comarcals tindran oficines de violència masclista

Ho avala el TSJC i les dones maltractades de Vielha o la Seu no hauran d’anar a Lleida per rebre atenció especialitzada || Programa contra el masclisme a les presons

Vista de la seu dels jutjats de Lleida al Canyeret.

Vista de la seu dels jutjats de Lleida al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, va avalar ahir que tots els jutjats que atenen dones víctimes de violència masclista estiguin especialitzats i, per fer-ho, va instar que aquests jutjats no estiguin en cada partit judicial sinó que siguin d’àmbit comarcal, cosa que evitarà que dones maltractades de Vielha, la Seu o Cervera hagin de viatjar fins a Lleida perquè les denúncies es tramitin en oficines especialitzades.

Actualment els partits judicials més grans tenen un jutjat especialitzat i en els petits, aquests casos són atesos en oficines ordinàries. Barrientos va admetre que això genera reticències per part d’alguns ajuntaments, que prefereixen que els seus serveis socials atenguin les víctimes a prop d’on viuen. Així ho va dir durant la intervenció durant la comissió de Justícia del Parlament per presentar la memòria del 2018. L’any passat, es van presentar un total de 1.529 denúncies davant dels tribunals lleidatans, un 23% més que el 2017. Així mateix, els jutges van acordar 258 ordres de protecció per a víctimes de violència masclista a la província de Lleida, el 85% de les sol·licitades. Si es té en compte el nombre de denúncies, només el 23% de les denunciants van rebre protecció per part de la Justícia. Per a Barrientos, si els jutjats de violència contra la dona són d’àmbit comarcal es millorarà l’especialització i l’atenció a les víctimes.

Els jutjats lleidatans van concedir el 85% de les sol·licitades, un total de 258, durant l’any passat

D’altra banda, el departament de Justícia ha impulsat un programa formatiu a les presons catalanes perquè els interns prenguin consciència d’actituds masclistes. Per a això, es fan sessions on se simulen situacions de la vida real i es projecten anuncis o pel·lícules. El programa s’ha fet de forma pilot aquest any al Centre Penitenciari Brians 2 i a la presó de Puig de les Basses. L’objectiu de la conselleria és estendre el projecte a la resta de presons i a Ponent arribarà el primer trimestre del 2020.

Prop de mil casos resolts per clàusules sòl a Lleida en 9 mesos El jutjat de Primera Instància número 6 de Lleida ja ha resolt prop de mil demandes presentades per clàusules sòl abusives fins al mes de setembre d’aquest any, segons la memòria del TSJC. En el que va d’any, aquest jutjat especialitzat en aquests casos ja ha rebut 575 denúncies i al tancament del tercer trimestre en tenia 455 en tràmit. També han augmentat les causes per procediments concursals, acomiadaments i processos hipotecaris. D’altra banda, la memòria del TSJC fa evident la falta de recursos humans dels tribunals, sobretot en els partits judicials més petits. En el conjunt de la província de Lleida, el 60 per cent dels funcionaris són interins i superen el 80% a la Seu d’Urgell. D’altra banda, només l’11% de les sentències redactades pels tribunals lleidatans són en català.

tracking