SEGRE

MUNICIPIS POLÈMICA

Veïns de Gàrzola exigeixen que els arribi aigua potable a les cases

La que tenen actualment conté nitrats i només hi ha una font apta per al consum al poble || Vilanova preveu la construcció d’un nou pou com més aviat millor

La plataforma de veïns de Gàrzola durant una protesta en l’encreuament de Vilanova de Meià.

La plataforma de veïns de Gàrzola durant una protesta en l’encreuament de Vilanova de Meià.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una associació de veïns del nucli de Gàrzola, al municipi de Vilanova de Meià, exigeix a l’ajuntament la construcció d’una canonada que connecti la xarxa d’aigua potable de Vilanova de Meià amb un nou dipòsit que proveeixi les cases del poble i solucioni l’actual problema de la contaminació per nitrats que n’impedeix el consum. L’any 2008 ja es va construir una planta d’osmosi al poble per potabilitzar l’aigua i de la qual tots els veïns tenen una clau, però exigeixen des de fa anys que l’aigua potable els arribi a casa, ja que els resulta incòmode haver de carregar-la sempre atesa l’avançada edat de molts d’ells.

La solució de la canonada proposada per l’associació de veïns tindria un cost d’uns 60.000 euros i és, segons Joan Latorre, un dels membres de l’associació, “de realització fàcil, tant per l’import d’inversió com de dificultat tècnica,”, però l’ajuntament de Vilanova de Meià considera que “és millor que cada poble tingui el seu pou d’aigua perquè el destini als serveis o finalitats que desitgi”. Per aquest motiu, el consistori preveu la construcció d’un pou a cinc-cents metres de profunditat per portar aigua al dipòsit actual de Gàrzola, la qual cosa representaria una inversió de 281.999,23 euros. El mes de desembre del 2016, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va atorgar una subvenció de 174.000 euros per a les obres del nou pou.

El termini per fer les obres i poder rebre l’ajuda de l’ACA acabava el 2018, per la qual cosa l’ajuntament va haver de demanar una pròrroga per portar-hi a terme les actuacions. A dia d’avui el projecte continua paralitzat ja que, segons va explicar l’alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré, “estem pendents d’una modificació del POUM”. Alhora, el termini per finalitzar les obres del nou pou sense perdre la subvenció de l’ACA finalitza a començaments del 2020, per la qual cosa l’ajuntament està pendent de reunir-se amb l’ACA per sol·licitar una nova pròrroga.

Recentment l’ACA ha convocat una nova línia d’ajuts per a la millora dels proveïments municipals amb una dotació de quinze milions d’euros.

tracking