SEGRE

MUNICIPIS EQUIPAMENTS

El bisbat d'Urgell projecta l'obertura d'un centre de salut mental al seminari de la Seu

Plantegen que “algun orde religiós” pugui assumir la gestió de l’equipament || Es finançarà amb el llegat d’una veïna de l’Alt Urgell que va morir el 2010 i va donar el seu patrimoni a la diòcesi

Imatge del seminari diocesà de la Seu d’Urgell, on projecten obrir un centre de salut mental.

Imatge del seminari diocesà de la Seu d’Urgell, on projecten obrir un centre de salut mental.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bisbat d’Urgell projecta obrir un centre de salut mental al seminari diocesà de la Seu, que comptarà amb una unitat d’hospitalització. Fonts de la diòcesi van explicar que l’equipament ocuparia l’ala oest de l’edifici, situada més pròxima al col·legi Pau Claris, sense cap ús des de fa anys. L’ala est, més pròxima a la residència per a la tercera edat Hogar de San José, l’ocupen capellans jubilats i alguns seminaristes que encara estudien a la diòcesi. Les mateixes fonts van assenyalar la “gran necessitat del territori” de disposar d’un recurs d’aquest tipus per a les famílies amb malalts de salut mental i en aquest sentit van assegurar que “el bisbe, Joan-Enric Vives, està disposat a cedir part del seminari per impulsar un equipament que doni servei a la ciutadania però sempre sense cap finalitat lucrativa”. L’objectiu és oferir tant les prestacions d’un centre de dia com les d’una unitat d’hospitalització. Aquest últim és un servei inexistent en aquests moments a les comarques del Pirineu i a Andorra. No obstant, a la Seu ja hi ha dos centres de dia de salut mentral i a Tremp es va posar en marxa aquest servei el passat mes d’octubre (vegeu el desglossament).

Part de la inversió per construir el centre la podria assumir el bisbat, encara que les mateixes fonts van indicar que hi treballaran i es posaran en contacte amb la Fundació Sant Hospital de la Seu per “estudiar la fórmula i el tipus de conveni que farà falta” per poder obrir aquest nou recurs assistencial, que podria passar, van indicar, per “vehiculitzar la gestió a través d’algun orde religiós”. Des de la diòcesi van destacar la “gran sensibilitat” que han tingut sempre “davant les necessitats serioses i reals” que pateix la ciutat. En aquest sentit, l’equipament donarà cobertura a l’àrea d’influència del bisbat (Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Aran, Noguera, Segarra, Urgell, Pla i Andorra).

Donarà cobertura a l’Alt Urgell, Cerdanya, els Pallars, la Ribagorça, Aran, Segarra, Noguera, Urgell i Pla

La inversió que destinaria el bisbat per fer realitat el projecte formaria part del llegat que va fer la difunta Maria Maestre, una veïna de la Seu d’Urgell de profundes conviccions religioses i gran vocació altruista. Maestre va morir l’any 2010 i va entregar el seu patrimoni a la diòcesi amb la voluntat de dedicar-lo a obres d’assistència i de pietat. S’ha de recordar que aquest estiu el bisbat va vendre una de les finques en herència ubicada en la parròquia d’Escaldes del país veí.

tracking